Nu e ceva deosebit sau special, dar dacă tot o să fie probă pentru evenimentul din 28 Mai de la Alba Iulia, am zis că e bine să fie pusă pe hârtie. Şi dacă e pe hârtie, de ce să nu fie pe blog.
Ingrediente: 2 kg cartofi, 1 kg carne de viţel, 2 ardei graşi "buni", 2 ardei albi, 2 cepe albe "bune" ca pumnul, sare, piper, ulei, 2 roşii, 1 căţel de usturoi, 2 foi de dafin, 1 bucată de afumătură (costiţă sau picior porc afumat).
Se taie carnea, cubuleţe, şi se pune în ceaun cu un pic de ulei; după ce se prăjeşte, se scurge de ulei şi se pune separat. Se poate pune în loc de ulei şi untură, dar există riscul să iasă cam grasă. Dacă se pune untură, măcar să fie untură de borcan, în care a stat carnea .
Pregătirea ingredientelor se va face înainte de începerea concursului, ca să se economisească timp.
Se taie mărunt ceapa, se pune în ceaun cu un pic de ulei, până se rumeneşte, apoi se adaugă ardeii, tăiaţi mărunt şi ei. După ce se călesc puţin, peste se adaugă apă, cât să treacă peste ingrediente.Apoi trebuie lăsate să dea 2-3 clocote bune, apoi se bagă carnea peste.
După ce se fierbe carnea, se bagă 2-3 roşii tăiate mărunt, apoi peste, se bagă cartofii. Cu cât sunt mai mărunţi tăiaţi, cu atât se fac mai repede.Odată cu cartofii se bagă şi sare, piper, după gust, plus un căţel de usturoi, tăiat mărunt plus 2 foi de dafin.
Tot acum se poate pune costiţa sau bucata de carne afumată, dar care de preferinţă trebuie fiartă înainte, asta înseamnă un vas suplimentar.
Se serveşte cu smântână, după gust.
Ca să nu fie "singură", pe lângă tocăniţă se recomandă servirea unei salate de varză, care se poate face din două verze "bune", tăiate mărunt, cu oţet , ulei, sare şi piper.
Recomadarea bucătarului: după cum bine se ştie gustul nu e totul, aşa că tocăniţa se va servi în farfurii de lut ( de Horezu), cu linguri de lemn, cu "pită" de casă şi de ce nu, un pahar de ţuică de poftă de mâncare.
Bonus.