luni, 31 martie 2014

Rezultate concurs: "Tu cum promovezi oraşul Zlatna?"

În primul rând mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în acest concurs. Sincer, mă aşteptam la mai mult, grupul Oraşul Zlatna are 2400 de membri, grupul Ampelum are 700 şi ceva de membrii (sunt convins că unii sunt comuni), eu am 1700 de prieteni pe Facebook, din care majoritatea sunt din Zlatna şi tot aşa. Ce mă bucur este că au comentat câţiva dintre cei la care mă aşteptam şi asta mă face să înţeleg că este posibil, mai rămâne să găsim mijloacele. Vorbesc şi în general şi în particular! 
Să trecem la oile noastre: am avut 6 comentarii, pe care le-am numerotat în funcţie de data când au fost postate: 1.Horia Fleşer, 2.Pîrva Carmen Bianca, 3. Incău Ionuţ, 4.Andreea Berbece, 5. Mihai Gligor, 6. Ionuţ Ciuta.
În urma tragerii la sorţi, folosind random. org, câştigătorul este:


nr. 3, adică Incău Ionuţ.
Mulţumesc încă o dată tuturor de participare şi invit câştigătorul să-şi ridice premiul de la Centrul de Informare şi Dezvoltare Turistică Zlatna (clădirea Clubului Elevilor, sediul Trascău Corp).
 

luni, 24 martie 2014

Tu cum promovezi oraşul Zlatna?

Vă spun din start că ideea nu e a mea. Ideea acestei postări, la ea mă refer. Am eu o părere, fixă, despre dezvoltarea oraşului nostru (Zlatna, Centrul Universului), legată de promovarea acestuia. Degeaba avem drumuri asfaltate, utilităţi, obiective turistice, dacă nu ştie lumea de noi. Degeaba aşteptăm cu braţele deschise investitori, dacă ei nu ştiu că existăm, că avem ce să le oferim. Suntem în aceea fază în care avem nevoie de promovarea oraşului ca de aer. Pentru asta militez şi voi insista până se aude unde trebuie.
Ca să ne întoarcem la oile noastre, adică la ideea acestei postări, ea aparţine unui blogger din Alba Iulia, Andrei si o puteţi găsi aici, descrisă cum se cuvine. El vorbeşte despre diversele discuţii de la nivelul oraşului reşedinţă de judeţ, despre cât spaţiu verde ar trebui să existe, despre Cetatea Alba Carolina, intens mediatizată în ultima perioadă, despre taberele pro şi contra a ceea ce se face în acest oraş. Concluzia lui, la care ader şi eu, este următoarea: "Nu e de datoria ta să-ţi promovezi oraşul. Asta dacă trăieşti în Barcelona, Londra sau Paris. Unde sunt alţii, foarte bine pregătiţi şi foarte neromâni, care se ocupă cu asta. Dar atunci când trăieşti într-un oraş de provincie a cărui singură şansă să iasă din mediocritate şi să crească e un obiectiv turistic, ai putea contribui. Pentru o viaţă mai bună. Pentru că turişti>comercianţi>impozite> drumuri mai bune/canalizări/săli. Pentru că turişti>unitaţi de cazare şi masă>câteva locuri de muncă>mai puţini şomeri, pentru că turişti încântaţi>alţi turişti şi reluăm primele doua cicluri."
Aşa că organizez un mic concurs. Oricine postează un mesaj prin care descrie cum a promovat el oraşul Zlatna, se înscrie pentru câştigarea premiului, care va fi oferit prin tragere la sorţi aleatorie, pe random.org. Doar un mic detaliu, în comment, trebuie să fie inclus numele celui care postează.
Dacă te întrebi cum ai promovat oraşul vă pot da câteva exemple: "la târg la Mogoş am lăudat târgul din Zlatna, cât de modern e el", " am postat o poză cu oraşul pe FB, în mai multe grupuri", "am scris un articol despre Zlatna care a apărut în....", "port un tricou pe care apare numele oraşului sau a unui eveniment derulat în Zlatna" etc.
Premiul oferit este o îngrămădeală de mai multe obiecte: tricou, CD, desfăcător de bere, magnet pentru frigider, un catalog Natura 2000 (cu speciile protejate şi habitatele din Romînia), un ghid turistic şi o hartă turistică a judeţului Alba.
        În consecinţă, aştept comentarii!

Sursa foto aici.

luni, 10 martie 2014

Dor de munţi

Atât am tot vorbit de munţi şi parcă nu am vorbit destul. E o constantă în viaţa mea şi mă bucur mult că e aşa. Am făcut şi rima. Visez de multe ori noaptea trasee, poteci, oameni pe care te poţi baza, expediţii mai mult sau mai puţin incitante, seri lângă foc unde ne putem reaminti mereu de ce suntem prieteni. Având în vedere că de o vreme lucrez pentru omologarea traseelor turistice din judeţ, am în cap numai vopsele, indicatoare, hărţi, trasee vechi (şi amintirile ce le aduc cu ele) şi viitoare trasee, noi-nouţe sau puţin uzate.
Prin 2006, cred că în luna Ianuarie, am întreprins o tură de iarnă cu plecare de la Iezerul Ighiel, însoţit de bunii mei prieteni Puiu (Dan Ciprian) şi Ghiţoi (Tătar Gheorghe Iulian- Fie Iertat!). Dacă a mai fost cineva, îl rog să mă scuze, nu îmi mai amintesc. Reţin doar că am hotărât să ajungem, trecând prin platoul Ciumerna, pe culmea dealului, până în Negrileasa, unde speram la o cazare la "Dârdinaş", ştiam eu că acolo stă cineva şi iarna. Am făcut 8 ore, dhe iarna nu-i ca vara, conform unui clasic încă în viaţă. Câteva poze de atunci, mai jos.
 
Cabana de la L. Iezer


Eu şi Ghiţoi

La "Dârdinaş"- Negrileasa


Dresaj

Fotograful Puiu şi "stăpânul cuţitelor". Ştie el de ce!


 Iar acum, după 8 ani de zile, a venit timpul să repetăm traseul, cu noi extinderi şi planuri în cap. Totul pleacă de la celebrul traseu turistic bandă roşie, ce traversează Munţii Trascău, şi care se opreşte brusc şi inexplicabil, în platoul Ciumerna, deşi pe unele hărţi mai vechi el apare continuând. După multe discuţii legate de unde ar trebui să ducă acest traseu, am ajuns la concluzia (proprie şi personală) că el trebuie să meargă pe muchia dealului, către Vf. Muncelului, Mlaca, Poiana cu Narcise de la Negrileasa, Vf. Vâlcoi şi apoi pe o muchie de deal până în Bucium Şasa, de unde este marcat, tot cu bandă roşie, traseul Detunata Goală- Roşia Montană. Astfel se face legătura cu Metaliferii, toate problemele fiind rezolvate.
Aşa că în week-end întreprindem o nouă acţiune, cu plecare din Bucium către Ciumerna, cu înnoptare tot în Negrileasa. Un traseu de aproximativ 22 km, având în vedere că din Ciumerna trebuie să coborâm la Lacul Iezer.
Am pus şi câteva poze obţinute de la bunul meu prieten Google Earth. Ne vedem luni, cu un nou raport şi câteva poze.