duminică, 24 noiembrie 2024

Despre Telur

 Telurul este singurul element chimic descoperit pe teritoriul actual al României. Povestea descoperirii începe în urmă cu mai bine de 200 de ani, într-o mină de aur de lângă Zlatna, în Munții Apuseni .

Descoperirea iniţială a fost cu totul întâmplătoare. La începutul secolului al XVIII-lea, un cioban- Ion Armindean, a găsit lângă Zlatna un nou zăcământ care conţinea aur. Descoperirea a ajuns rapid la urechile autorităţilor, care au demarat activităţile de exploatare a materialului preţios din mina Faţa Băii.
La exploatarea de aur din această zonă a apărut un mineral aurifer din care prețiosul metal nu putea fi extras.
Specialiştii vremurilor au încercat să separe aurul de restul metalelor din minereul scos din mina din Apuseni dar nu au reuşit acest lucru. Negăsind nicio explicaţie, au solicitat prezenţa la faţa locului a unui tânăr cercetător de la Sibiu, Franz-Joseph Müller. Acesta a început testele (1782) şi a ajuns la concluzia că aurul este principalul component al minereului, dar că acesta mai conţine şi un alt element chimic nou, pe care l-a botezat ”aurum problematicum” sau ”aurum paradoxum”.
În 1796, Müller a trimis o mostră chimistului german Martin Heinrich Klaproth, care, după o serie de experimente, a depus la Academia de Ştiinţe din Berlin un memoriu privind minereul de aur de lângă Zlatna, în care arata că este vorba despre un element nou. La denumit ”tellurium”, telur însemnând în latină pământ. O ultima examinare decisiva, facuta de catre marele chimist-mineralog suedez J.J. Berzelius, a adus dovada definitiva (în 1832) a exactității analizelor lui Müller si Klaproth, descoperirea rămânand de atunci necontestată.
Datorită meritelor sale deosebite, F.J. Müller a fost înnobilat de către imparatul Franz Joseph al II-lea în anul 1788 și ridicat la rangul de cavaler al curtii imperiale cu titlul „von Reichenstein”(piatră prețioasă).
Telurul este un element chimic cu simbolul Te și numărul atomic 52 din Tabelul periodic al lui Mendeleev - fiind cel de-al 26-lea element descoperit în istorie - este extrem de rar (> 1µg / kg) și implicit foarte prețios și este singurul element natural descoperit vreodată pe teritoriul actual al României."




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Scrie aici. De bine, de rău, numa' scrie...