miercuri, 29 august 2012

Invitaţie Cupa "Trascău" 21-23 Septembrie


Asociaţia de Turism şi Ecologie TRASCĂU CORP din Zlatna

vă invită să participaţi la a X-a ediţie a  

“ CUPEI TRASCĂU 

concurs care se va desfăşura în perioada 21-23 Septembrie 2012.

 Cupa Trascău, are ca principale obiective: cunoaşterea cadrului natural şi valorificarea potenţialului turistic al munţilor din judeţul Alba şi, în special, a celor din imediata apropiere a zonei Zlatna; întărirea legăturilor de prietenie şi colaborare între cluburile şi asociaţiile de turism din ţară, între cei care iubesc muntele şi educarea turiştilor în spiritul protejării şi ocrotirii naturii, a frumuseţilor patriei, a patrimoniului turistic naţional.

Concursul se va desfăşura în Cheile Glodului, Munţii Metaliferi. Această manifestare constituie şi un exemplu privind posibilitatea desfăşurării de activităţi turistice în arii protejate fără impact semnificativ asupra mediului.

Tabăra de corturi este fixă, amplasată în imediata apropiere de intrarea din amonte a cheilor. Accesul este facil, se poate face cu maşini personale/microbuze până la apx. 10 minute de chei. Maşinile se pot parca înainte ca drumul să traverseze apa Glodului.

AGENDA CONCURSULUI


VINERI 21.09.2012

16.00-21.00  - Sosirea participanţilor la tabară şi înscrierea concurenţilor
21.00-00.00 – Foc de tabară/Cântece de voie bună

 SÂMBĂTĂ 22.09.2012

7.00-9.00  - Masa
10.00-19.00 – Traseu regularitate- se va realiza în circuit ( 4 ore în mod normal, însă se va ajunge la aproximativ 6 ore cu timpul utilizat pentru desfăşurarea probelor de tehnică speologică (TSA), teorie, orientare şi alpinism. Traseul va fi parţial pe marcaj turistic, apoi el va fi marcat cu benzi vizibile.
20.00-24.00 – Foc de tabără, proba culturală

DUMINICA 23.09.2012

7.00-9.00    - Masa
11.00-11.30 – Premiere şi închidere concurs

Căi de acces în Cheile Glodului:
  1. Din Zlatna, de pe varianta oraşului se merge în direcţia Almaşu Mare. Din centrul comunei se face stânga, se trece prin Nădăştia, apoi la prima intersecţie, în stanga se merge către Cib-Cheile Cibului. Direcţia de urmat este spre dreapta către Glod. Până aici drumul este asfaltat în întregime. În continuare drumul este neasfaltat, dar accesibil, se traversează satul Glod. circa 2 km.
  2. Din direcţia Orăştie-Geoagiu, se trece prin Bozeş, Ardeu, Balşa, Almaşu Mic de Munte, Almaşu de Mijloc, apoi se ajunge în comuna Almaşu Mare. De aici, se continuă către Nădăştia, urmând instrucţiunile de la punctul 1.Drumul este în întregime asfaltat, până la intrarea în satul Glod.
Bibliografie:
W. Kargel- Alpinism
Pompei Cocean- Chei şi defilee în Munţii Apuseni
Harta munţii Metaliferi-editura Dimap/Erfatur
  1. Poşmoşanu- Tehnica Speologiei Alpine
Arii protejate –OUG 57-2007, cunoştinţe generale.

Alte detalii la:
Puiuleţ Adrian 0745-306805, Nechita Paul -0729-134440, Pogacean Daniel-0740-019377.
  
REGULAMENT

Concursul se desfăşoară pe parcursul a trei zile, cu tabără fixă.
Sâmbătă, arbitrii si echipele vor pleca pe traseul de concurs, denumit de regularitate. Acesta este un traseu de 4- 5 ore, cu mai multe posturi ( fără arbitru –PFA, şi cu arbitru PA ) . Probele teoretice vor fi susţinute în posturile cu arbitrii de pe traseu. Proba de orientare turistica se va desfăşura în cadrul traseului de regularitate.  În aceeaşi zi, seara, se va susţine proba culturală. În prima jumătate a zilei  a treia se va organiza premierea .
    Organizatorii asigură loc pentru taberele de corturi. Corturi, saltele/izolire şi saci de dormit trebuie aduse de către participanţi.
    Nu se  asigură masa şi nici transport . Decât o “zamă” surpriză şi ceva vinars.

 PARTICIPANŢII

   La concurs pot participa asociaţii şi cluburi  care au între activităţi şi turismul montan. Fiecare asociaţie poate participa cu maxim două echipe între 2-5  membri .(cel puţin unul dintre membrii echipei  să fie major.) Pot participa si concurenţi care nu fac parte dintr-o asociaţie sau club, cu condiţia ca echipajul sa fie compus din minim 2 persoane. Participarea se face pe propria răspundere.

   Concurenţii trebuie să aibă următorul echipament:
1.      Echipamentul general necesar pentru echipa:
v  cort;
v  busolă;
v  trusă de prim ajutor

2.      Echipamentul necesar pentru concurent:
v  rucsac;
v  sac de dormit;
v  saltea termoizolantă;
v  pereche de bocanci pentru tură;
v  pelerina;
v  lanternă;
v  alimente pentru 3 zile;

De acest echipament răspund participanţii.

 PROBELE DE CONCURS

I. Traseu de regularitate
Se acorda puncte pentru:
- modul de comportare în teren, solidaritatea între membrii echipei, atitudinea faţă de mediu înconjurător şi trecerea pe la punctele de control

II. Cunoştinţe teoretice
Se vor susţine probe teoretice în posturile cu arbitrii pentru următoarele :alpinism-speologie, floră-faună, zonă, sanitar, arii protejate. Echipajele vor primi un formular pentru fiecare probă teoretică cu  câte min.10 întrebări, la care trebuie să răspundă în timp limitat.

III Orientare în teren cu busola
Posturi semnalizate cu rosu/alb, se vor da coordonatele şi numărul de paşi.
Se vor acorda puncte în funcţie de timp şi numărul de posturi găsite. Proba de orientare se desfăşoară în cadrul traseului de regularitate.

IV Proba de alpinism
În sistem manşă, cu asigurare, cunoştinţe de alpinism: noduri, amaraje etc. Organizatorii pun la dispoziţie echipamentul, mai puţin espadrilele de escaladă.
 
V Proba de speologie
Coborârea într-un aven folosind tehnici speologice, apoi urcare la punctul de plecare. Organizatorii pun la dispoziţie echipamentul.

V. Proba culturala
Cântece (min.2 –max.4), scenete, poezie şi proza cu tematică montană. Se va puncta “miştoul” făcut pe seama organizării şi organizatorilor.

Punctajul de pe fişele arbitrilor va fi centralizat şi afişat. 

DISPOZITII FINALE

 Eliminarea echipajelor din concurs se face în următoarele situaţii:
-       echipament necorespunzător;
-       necunoaşterea şi nerespectarea regulamentului de concurs;
-       neacordarea primului ajutor daca este necesar, indiferent daca persoana accidentata este sau nu din echipajul propriu;
-       comiterea de acte care sa deterioreze natura, violenţe verbale sau fizice;
-       neevacuarea deşeurilor din tabără.
     Se va atrage atenţia concurenţilor asupra  porţiunilor de pe traseu cu grad mare de dificultate şi vor primi indicaţiile necesare, iar în caz de nerespectare îşi vor asuma întreaga răspundere în eventualitatea unui accident. În zonă se găseşte o populaţie numeroasă de vipere cu corn, de aceea vă recomandăm maximă atenţie în zonele calcaroase, unde călcaţi şi unde vă sprijiniţi cu mâinile.
Din cauza secetei, în prezent apa potabilă este foarte limitată, de aceea vă rugăm a vă aproviziona cu canităţile pe care le estimaţi că le veţi consuma.
Magazine/birturi găsiţi atât în Almaşu Mare, cât şi în Glod.
Participarea se face pe propria răspundere.


joi, 23 august 2012

Lumea Cometei


 
Am sa va povestesc despre Lumea Cometei! Ea, Cometa vine de niciunde şi va pleca spre nicăieri!  Important nu e de unde vine şi unde va pleca. Important e ce va schimba trecerea ei. Ea, în sine, nu e mai importantă decât o brânduşă de toamnă ascunsă între trei fire de iarbă. Voi toţi  ceilalţi sunteţi simpli meteoriţi care, la un moment dat, în timp şi spaţiu, veţi gravita în jurul Cometei. În acest punct ea controleaza totul, pe orizontală, pe verticală, şi în toate celelalte dimensiuni. Cândva, eventual, o să puteţi face parte din Cometă,să vă alipiţi lumii ei, să deveniţi una cu ea sau să rupeţi bucăţi din ea şi să plecaţi departe, departe...
Veţi fi fericiţi pentru că aţi întâlnit-o, veţi simţi că aţi fost schimbaţi în bine pentru totdeauna, iremediabil şi ireversibil. Şi ea, Cometa, va străbate Universul, în linişte, continuând să schimbe destine, până când, într-o zi , va deveni praf de stele.
Tu străine, dacă ai fi Cometă, ţi-ai accepta destinul? Să fii atât de mult pentru alţii şi atât de puţin pentru tine? Mereu singur, mereu în alergare!
Şi dacă ai întâlni o Cometă ca şi tine, care şi-ar zdrobi corpul şi sufletul nisipos de propria-ţi lume, care ţi-ar îngâna la urechi melodia pe care o aştepţi de veacuri, ai înţelege dacă destinul tău ar fi să mergi mai departe?
Ai înţelege dacă „niciodată” ar fi mai presus decât „pentru totdeauna”?

vineri, 17 august 2012

Mâncavaş reclamele "pisălogice"


Ieri, am fost cu doamna să mâncăm o pizza la un prieten. Până fetele lucrau şi noi beam o  bere regulamentară, ne-am uitat la un film de ăla ieftin de la PRO TV. Iep, din ăla la care nu trebuie să gândeşti, doar să uiţi că eşti angajat şi plătit de 2 bani sau că şeful tău  te „f” la cap toată ziua sau că nu ai bani să-ţi iei mobilă de bucătărie, din astea. Mai băleam pe Charlize Theron, actriţa din rolul principal, culmea, făcând diverse remarci privind freza pe care distinsa doamnă o purta în respectivul film. 
Dar nu despre asta e vorba ci despre reclamele inserate în timpul filmului. Am avut răbdarea să număr 5 reclame la rând, începând cu celebra reclamă PROFI (new) cu melodia Dansul Pinguinului, toate pline de oferte pentru produse cu preţuri de vis, gen piept de pui, numai 18,99 lei (cantitate limitată de 18.200 kg- vă vine să credeţi, comandaţi acum), apoi televizoare PHILIPS la numai 1499 lei; cratiţe, două bucăţi la numai 199 lei şi cireaşa de pe tort, ceva creioane colorate la numai 0,49 lei/bucată. Bre, chiar atât de proşti ne credeţi sau chiar atât de proşti am devenit?
Când îmi toceam coatele pe băncile facultăţii (nu începeţi să plângeţi, nu a fost chiar aşa de rău), primul lucru sau printre primele lucruri pe care le-am învăţat la marketing a fost preţul psihologic (hăla bazat mai mult pe reacţii emoţionale), adică vezi Doamne, nu e 1 leu, e 0,99 lei. Asta e fost prin ’95,’96. De atunci prin Românica atât de mult s-a fumat chestia asta cu preţul psihologic, încât orice cioban , coborât de la munte după oareşce luni, realizează că 2,49 lei pentru o bere e tot doi lei cinzeci, aşa că bea una cu 2 lei*, ca să nu se „bulguie”. (* Preţuri de Zlatna).  Mă jur că aseară, după 2 berici şi 20 de reclame „psihologice”, aş fi cumpărat primul produs cu un preţ rotund gen 1500 lei, 725 lei, ori 230 lei.
Se poate ca în anii ăştia democratici să ne fi prostit, da zice vorba populară „ ce-i prea mult, nu-i sănătos”. Vorba asta merge la oricine.
Freza asta face toţi banii. Vreo 299,99 USD desigur.
 Imagine "furată" de aici.
A te bulgui -a avea halucinaţii, a aiura, a te îmbeta de cap,a vorbii prostii...

joi, 16 august 2012

Nu renunţăm la Roşia Montană

Ţinem munţii în loc. Doar o zi până la FânFest.
Nu renunţăm, nici noi, nici voi, nici Maia Morgenstern...




Program "Zilele Oraşului Zlatna" 7-9 Septembrie 2012


VINERI 07 Septembrie 2012

Deschiderea festivă
Ora 16.00-17.00 –primirea invitaţilor Stadion –Centrul de Monitorizare Mediu, Sala de conferinţe,cafea, gustări –prezenţi: primar, consilieri locali, invitaţi (oameni de afaceri, personalităţi)

Ora 17.00 –Grup Şcolar "Corneliu Medrea": întreceri sportive: tenis de câmp, tenis de masă, şah.

Ora 17.00-18.00 Stadion-  Sala de conferinţe
-seminar: Zlatna, prezent, trecut şi viitor. Prezentare proiect: Dezvoltarea infrastructurii turistice Zlatna”
-prezentare carte „ Lătratul Vulpii: d-na Michaela Mircioiu; d-na Gordeş Lucreţia, d-nul Domşa Traian
-premierea cuplurilor care au împlinit 50 de ani de la căsnicie

Ora 18.00-19.15 traseu Stadion-Liceul Corneliu Medrea
-parada steaguri, fanfara "Augustin Bena", majorete „Arieşul Ritmic „ Câmpeni, ansambluri folclorice din localitate şi împrejurimi: cântăreţi, căluşari, grupuri folclorice (Feneş etc.)
-inaugurare parc fitness
-decernare diplomă „ Cetăţean de onoare al Oraşului Zlatna” d-rei Pârva Carmen Bianca”

Ora 19.15 Cantina Liceu Corneliu Medrea
-expoziţie de pictură: Dana Ruck, Geza Legendi

Ora 21.00: Pool Party (ştrand)
-prezentare de modă –creaţii Ioana Sabău
-muzică uşoară: Antinia
-Flaviu&Ricki
-Discomix cu DJ Radu

SÂMBĂTĂ, 08 Septembrie 2012

Ora 09.00-14.00 Târgul de animale
-concurs de gastronomie: tocăniţă de porc, tocăniţă de miel, tocăniţă de vită şi papricaş de pui
- târg meşteşugăresc
- concurs: cel mai frumos animal din târg
- spectacol folcloric cu interpreţi din zonă

Parcare Stadion Minaur
Ora 18.00 –Demonstraţie de arte marţiale

Ora 18.45 Spectacol-concurs „Miss Zlatna 2012”

Ora 19.45 Dans cu Calliope
-dansuri (samba, tango, muzică ţigănească)

Ora 20.15 Teatru de comedie: Trupa Skepsis

Ora 20.45- Ricki&Flaviu (semifinalişti „Românii au talent)

Ora 21.15 –Concert extraordinar cu trupa COMPACT
-                                -Discotecă în aer liber cu DJ Radu

DUMINICĂ 09 Septembrie 2012 – Stadion Minaur

Ora 09.00-11.00 demonstraţie dresaj câini: Simuţiu Sorin, preşedintele asociaţiei chinologice Alba

Ora 17.30 Concert fanfara Augustin Bena, Majoretele „Arieşul Ritmic” Câmpeni

Ora 18.30 Muzică populară: ansamblul "Augustin Bena" Alba Iulia

Ora 19.30 Muzică populară: "Ansamblul Artistic Jidvei"

Ora 20.45 Spectacol muzică populară cu artişti locali

Ora 21.30 Umor cu „Rabă” de la Cluj

Ora 22.00 Foc de artificii- Discotecă în aer liber cu DJ Radu 

* programul mai poate suferi mici modificări.

miercuri, 15 august 2012

I want to ride... partea a 2-a


După cum spuneam, mi-am făcut analizele medicale, cică-s sănătos tun, la cap n-am nimic (ha,ha, ha) şi m-am înscris şi la şcoala de şoferi. Plătit, depus acte, etc. În consecinţă, mi-am spus că o nouă tură cu mini-motocicleta nu ar strica. Sun proprietarul, capăt acceptul , mă urc pe sculă şi mă gândesc să trec la next-level, adică să mă duc să mă dezlănţui pe variantă. Zis şi făcut. Trec printre blocuri, evit maternitatea din spatele blocului recent izolat din centru, salut cu coada ochiului beţivii de la crâşmă de la Ana şi mă îndrept către variantă. Primele probleme la trecerea de cale ferată, dar reduc viteza mai ceva ca Rossi şi trec asigurându-mă de parcă m-aş fi aşteptat să apară un TGV. Ajung la destinaţie şi o calc până la viteza de 43 km/h, pentru necunoscători- zburam mâncând pământul. Încerc să trec într-o viteză superioară dar, din păcate, se cam gătaseră vitezele, aşa că reduc, mă opresc, exersez plecarea de pe loc, apoi întoarcerea. Şi din nou viteză, zburam mâncând pământul din nou. De data asta nu doar pământul, ci şi o grămadă de gâze ieşite la „şpaţir”, care pe lângă gură au binevoit să îmi intre în nas, ochi, urechi, Doamne fereşte cine ştie ce s-ar mai fi putut întâmpla. Eram în a 4-a , reduc şi tot reduc, mă pregătesc pentru întoarcere şi îmi moare motorul. Se vede că în loc de a 2-a, eram în a 3-a. Nici o problemă, soldatul român se descurcă. Problema e că, deşi am învăţat să schimb vitezele, să pun frână, să mă înclin în curbe, am lipsit la lecţia de pornit utilajul. Dau eu la butoane, la manivela de pornit, nimic. Mă şi vedeam împingând motorul până în faţa blocului şi râsetele copiilor care mă aşteptau să facă şi ei o tură. Îmi aduc aminte câte ceva, prima dată realizez că există o anumită poziţie de pornit pentru cheie. Logic, nu? Apoi dau din nou la manivelă, fără succes. Bun, îmi zic, primul pas făcut. Apoi, îmi amintesc că proprietarul îmi zicea ceva cum că, la pornire, motorul trebuie să fie la punctul mort, adică scos din viteză, adică la N (neutru, pentru pasionaţi). Scot din viteză, jbang, o nouă sclipire, îmi amintesc să ţin frâna de mână strânsă. Apoi mă apuc să apăs pe butoane şi surpriză, porneşte. Învingător, mă îndrept către scara de bloc de unde plecasem, demn şi tare mândru de realizările mele. Opresc motorul, mulţumesc frumos, mai cer câteva indicaţii apoi predau bârâitoarea unui tânăr, unui „foarte tânăr”, care porneşte rapid motorul şi se îndepărtează în trombă (expresie foarte cunoscută din cauza celebrilor comentatori români de diverse sporturi cu motor), lăsându-mă într-un nor de praf.  Da credeţi că renunţ aşa uşor? Le arăt eu lor, copiii din ziua de azi nici să pice cum trebuie nu ştiu. Apropo, dacă are cineva de donat un motor în stare de funcţionare, nu ezitaţi, contactaţi-mă. După ce învăţ să-l pornesc, voi zbura din nou. Fac rost şi de cască, m-am săturat de omleta de gângănii cu aripi. Rămân printre dinţi, nu de alta. Bye.Şi nu uitaţi....

Sursa foto aici.

joi, 9 august 2012

Emeric Set a lansat "Târziu"

Am primit de curând de la soră-mea (mulţumesc) ultimul album a celor de la Emeric Set, lansat de curând în cadrul festivalului Folk You desfăşurat la Vama Veche. Albumul conţine 10 piese, plus bonus cea mai ascultată piesă a lui Emeric , "Nebun de Alb". Pentru fanii lor (primul care îmi vine îmi minte este Feri Teglas), multe dintre piesele de pe album nu sunt o noutate, fiind cântate în diverse concerte, câteva le-am auzit şi eu ultima oară la Festivalul Mediaş-Cetate Seculară. După ce am ascultat albumul, realizat aşa cum ne-am obişnuit pe multe dintre versurile regretatului poet Adrian Păunescu, am rămas cu câteva melodii în cap şi în suflet, plus o senzaţie de "ciudă" pentru orchestraţia de excepţie. 
"Rană şi cuţit", "Noapte de unul singur", satirica "Scrisoare supărată" şi în special "Oraţie de nuntă" sunt piesele care mi-au plăcut în mod deosebit.
Nu îmi rămâne decât să mă bucur că folk-ul e viu şi că versurile lui Adrian Păunescu mai răsună încă chiar şi după plecarea lui "dincolo".
Vă las cu Emeric şi "Oraţia de nuntă", o versiune anterioară celei de pe album!


duminică, 5 august 2012

Cum să urmăreşti un vis

Cică e foarte important să ai visuri. Mai mari, mai mici, numai să ai...Am vrut tot timpul să îmi iau o motocicletă, dar din cauza unora, mai ales a "bikeri-lor" care călcau cu roţile narcisele de la Negrileasa, ruşinea tagmei, am tot amânat o decizie în acest sens. Dar acum, gata, m-am hotărât. Am făcut analizele medicale şi m-am înscris la cursuri pentru a-mi lua carnet, mai precis o nouă categorie, A. Şi astăzi, cu sprijinul unei cunoştiinţe, am încălecat pe motocicleta fetei lui, de 50 cmc şi am învârtit-o printre blocuri. Senzaţia la început a fost ciudată, apoi cumva devii una cu respectivul mecanism, începi să o calci, să te înclini în curbe, să asculţi motorul. Deosebit, ce mai. Mai uiţi acceleraţia turată atunci când schimbi vitezele, da dhe, nimeni nu s-a născut învăţat. Să vedem ce urmează, mai ales că mă dotez, cu împrumut, cu un chopper de 250 cmc. Pregătiţi apa oxigenată, rivanolul, pudrele şi tot ce mai e necesar. Loc de veci nu am, dar am pile la părintele Viorel. Mă ascunde el pe undeva. Şi la urgenţe am tot fost, de fiecare dată degeaba. O să comunic ulterior contul pentru donaţii şi sugestii referitoare la tipul de motocicletă pe care o să-l achiziţionez în viitorul, sper, nu foarte îndepărtat. Era să uit, am grupa sanguină A2, asta pentru băjeţii din Alba, donatori de performanţă.