duminică, 24 noiembrie 2024

Când pisica ta se crede cățel

 

Din start menționez că probabil titlul e greșit, încă nu știu dacă pisica e a mea sau eu sunt al pisicii. Da mno, nu e prea important.. E vorba de Ela. Bine, nu-i mai zice nimeni așa, a primit titlul de Burtica Vânătoreasă. De acum încolo, în text o să îi spun simplu burtica. Trebuie să menționez că avem (sau mă au) 3 căței: Baghera, Fetița și Leo și 5 pisici: Feri, Negruț, Hany și Mihaela, adică Miha-burtica mămică și Ela-burtica... ați înțeles, vânătoreasă. O prietenie strașnică s-a legat între Baghera (femela de kangal) și Ela burtica. Pleacă în ture, de obicei scurte, amândouă, dorm una pe alta, afară sau în cușcă, se ling, miros și se "pisicesc" una pe lângă alta. Baghera are 50 de kg, burtica 3. Când Baghera a fost "ruptă" de mistreți, prietena ei o vizita des în cușcă, de unde cățeaua nu a ieșit câteva zile. Nu numai că o vizita, dormeau împreună, se freca de botul ei, solidaritate și încurajări, în două cuvinte. Ăsta a fost preludiul pentru povestea ce va urma.
Vineri au urcat niște turiști la Refugiul Săruni. Au urcat pe Dâmbul Popii, au trecut pe deasupra Citerei (locul) au luat Citera (dealul și vărful) în piept, înainte de a ajunge la refugiu. Niște date tehnice: de la Citeră la Săruni sunt apx. 500 metri diferență de nivel, drumul abrupt se face în minim o oră, după cât ai în spate și în funcție de pregătirea fizică a fiecăruia. Deloc surprinzător, Baghera și Leo s-au "lipit" de grup pe la jumătatea Citerei. Total surprinzător, erau însoțiți de burtica în cauză, cea care probabil se crede cățel, că altfel nu îmi explic. Cel puțin la urcare, vom vedea de ce. Așa că au petrecut 2 zile de pomină la refugiu. Burtica e mieroasă și în grup erau fete așa că a fost dezmierdată, hrănită bine cu tot felul de delicatese, și cum e și puțin arogantă, a stat la poze în... ler-ul sobei. Nu pe pat, nu pe covor, ÎN LER. Tupeu de borfaș de Citeră.
Duminică, la vale. Toată trupa plus Baghera, Leo și desigur, Burtica. Înainte de vârful Citerei, "hoalcă" în pădure, sar câinii și pisica să verifice. Se întorc câinii și burtica ba. Stau oamenii juma de oră, organizează o poteră, burtica nimic. Presați de timp, coboară la Citeră, inclusiv trădătoarea de Baghera. Ne punem pe poveși (nu mâncasem încă nimic, mai făcusem o tură de pădure de dimineață și așteptam să plece lumea să înfulec ceva). Da' cine se putea concentra când îți lipsește un suflet din bătătură. Fac un plan: urc cu Vitara până sub Citeră și o tot strig. Burtică-n sus, burtică-n jos, fluierături etc. Îmi "chiorăiau" mațele ceva de groază. Îmi zic să urc 50 de m și să mai strig. Urc. Apoi încă 50 și alți 50 plus alții 50. Văd de sus oamenii răsfirați, cu rucsacii în spate, coborând ușor către Zlatna și mașini. Leo și tic. de Baghera urcă încet după mine. Începe un vânt rece și mai urc 50 de m să mă încălzesc. Încă 50 până la liziera pădurii și apoi încă 50 pe diagonală și mă trezesc aproape de vârful Citerei, ud în spate și aproape răgușit de atâta strigat. Urc deasupra vârfului și merg pe poteca ce duce la Săruni, "foșcăind" prin frunze, cu vântul rece din spate, când văd câinii ciulind urechile. Mă opresc și parcă aud un mieunat. Strig. Se aude. Și apare. O văd de la peste 80 de m, e ridicat părul pe ea de zici că a fost curentată, iar coada avea peste 8 cm diametru. Îl "pupă" pe Leo, o ignoră pe tic. de Baghera și vine la mine. Bucuros, o iau în brațe și mă întorc să cobor către casă. Da ce, credeți că o vrut să stea în brațe? Revenită la dimensiunile înainte de "electrocutare", țopăie ba după mine, ba înaintea mea. La fiecare 60 de metri, miaună. Și tot așa, până la baza Citerei. Trimit câinii către casă, mă ignoră. Mă uit la burtică, poate coboară către casă, da ia nu și nu, tot în picioarele mele. Așa că merg către jeep, o iau în brațe și o transfer în mașină. Borfașa, se aruncă pe bancheta din spate, întinsă cât e de lungă. Așa a stat nemișcată până am ajuns la "bază". Am coborât, am deschis ușa din spate și am invitat-o frumos să coboare. S-a ridicat, a ajuns la marginea banchetei, s-a întins puțin, a privit ușor arogantă asistența, cu ochii ăia care spuneau "bhă normalilor, știți unde am fost eu în concediu?" și a coborât ușor afectată. Mie îmi venea să leșin de foame și burtica făcea fițe de Săruni.
Ce să zic, cum sunt stăpânii, așa și animalele. După cum am convenit, mai rămâne să decidem care-s stapânii și care animalele.
Poftă bună că io am. Ceva la ler ar merge...



Despre Telur

 Telurul este singurul element chimic descoperit pe teritoriul actual al României. Povestea descoperirii începe în urmă cu mai bine de 200 de ani, într-o mină de aur de lângă Zlatna, în Munții Apuseni .

Descoperirea iniţială a fost cu totul întâmplătoare. La începutul secolului al XVIII-lea, un cioban- Ion Armindean, a găsit lângă Zlatna un nou zăcământ care conţinea aur. Descoperirea a ajuns rapid la urechile autorităţilor, care au demarat activităţile de exploatare a materialului preţios din mina Faţa Băii.
La exploatarea de aur din această zonă a apărut un mineral aurifer din care prețiosul metal nu putea fi extras.
Specialiştii vremurilor au încercat să separe aurul de restul metalelor din minereul scos din mina din Apuseni dar nu au reuşit acest lucru. Negăsind nicio explicaţie, au solicitat prezenţa la faţa locului a unui tânăr cercetător de la Sibiu, Franz-Joseph Müller. Acesta a început testele (1782) şi a ajuns la concluzia că aurul este principalul component al minereului, dar că acesta mai conţine şi un alt element chimic nou, pe care l-a botezat ”aurum problematicum” sau ”aurum paradoxum”.
În 1796, Müller a trimis o mostră chimistului german Martin Heinrich Klaproth, care, după o serie de experimente, a depus la Academia de Ştiinţe din Berlin un memoriu privind minereul de aur de lângă Zlatna, în care arata că este vorba despre un element nou. La denumit ”tellurium”, telur însemnând în latină pământ. O ultima examinare decisiva, facuta de catre marele chimist-mineralog suedez J.J. Berzelius, a adus dovada definitiva (în 1832) a exactității analizelor lui Müller si Klaproth, descoperirea rămânand de atunci necontestată.
Datorită meritelor sale deosebite, F.J. Müller a fost înnobilat de către imparatul Franz Joseph al II-lea în anul 1788 și ridicat la rangul de cavaler al curtii imperiale cu titlul „von Reichenstein”(piatră prețioasă).
Telurul este un element chimic cu simbolul Te și numărul atomic 52 din Tabelul periodic al lui Mendeleev - fiind cel de-al 26-lea element descoperit în istorie - este extrem de rar (> 1µg / kg) și implicit foarte prețios și este singurul element natural descoperit vreodată pe teritoriul actual al României."




vineri, 30 august 2024

Om străpuns de lună

Sunt Om străpuns de Luna plină
imprevizibilă jivină
ce urlă doruri printre
stropi scăldați în sânge
prin gânduri care-au învățat
a plânge.
Sunt strigătul purtat de vină
mă scald în nesfârșita ta
lumină
și-mi urlu încarnările toate
prin vine sângele-mi
străbate
lumi nedescrise, necuprinse
fiori de veacuri neatinse
sunt vuiet, cerșetor și prădător
mă dezmembrez ușor, ușor
Îmi rup bucăți din trup, din minte
din destin
mă prăbușesc în timp ce mă închin
Sunt tot și absolut nimic
dacă va fi să mă ridic
nu îndrăznesc să cer nimic din lumea mea
tot ce-mi doresc e să mai fiu
cândva
cu Ea.




marți, 6 februarie 2024

Pe vremea lui Ceașcă!

 Pe vremea lui Ceașcă era mai bine. Era mai bine din două motive mari și late: eram mai tânăr și mai prost. 

    Acum, în democrația asta originală, de la o vârstă am început să îmi număr cicatricile și am descoperit câteva pe laba piciorului....Nu îmi mai aminteam de unde le am, apoi cu drag, totul mi s-a dezvăluit în fața ochilor de parcă a fost ieri. Îmi dau lacrimile doar când mă gândesc.

    Pe vremea lui Ceașcă era foarte important să ai lapte în casă. Mergea foarte bine cu peștele stricat sau cu puii "frații Petreuș".  Asta dacă nu erai milițian, ca vecinu'. Pe scurt, băgam foame dar suplineam cu laptele. Eu de fițos ce eram, nici nu beam lapte așa gol, se chinuia mama să-mi facă cacao. Nu era de ajuns comunismul și urmările lui, mai avea mama și un copil cu "fițe", motiv pentru care mai regla din palme.

Ajunge preludiul sau continui? 

    Era o zi frumoasă de toamnă.....păsările ciripeau, florile înfloreau, frunzele făceau și ele ce știau mai bine,  tovarășu' habar nu avea ce îl așteaptă, Iliescu făcea flotări pentru că se preconizau schimbări la pauză.

    Ca de obicei, ori nu era curent, ori nu aveam gaz în butelie. De data asta aveam curent. Deci nu aveam gaz în butelie. Mama încălzea laptele  jos, la nivelul parchetului, pe un celebru reșou made in "România, ai dacă te descurci", într-o oală/cratiță (parcă acum o văd) de 5 l. Era cald și bine ]n apartament, motiv pentru care aveam șosete de lână în picioare.

    Am fost nu numai fițos dar și neastâmpărat, motiv pentru care am capul spart de 11 ori. Pe numărate. Motiv pentru care nu puteam sta nemișcat nici măcar la masă. Nu de fițos, de neastâmpărat. Cum am reușit să fac ce am făcut, nici acum nu se știe. Cert e că m-am trezit cu piciorul în oala cu lapte care fierbea. Și nu, nu m-a durut. Nu imediat. A durat un pic până a trecut căldura prin șoseta de lână. Cert e că, în momentul în care am început să urlu, părinții mei au realizat grozăvia și nu au știut ce să facă altceva decât să îmi extragă șoseta de pe piciorul buclucaș. Cu tot cu piele, bineînțeles. 

De aia zic că era mai bine pe vemea lu' Ceașcă. Oricâtă piele trăgeau de pe noi, tot mai rămânea.



miercuri, 17 ianuarie 2024

CONCURS -UN AN MAI VESEL!

     Se organizează un mini-concurs în Zlatna, premiile fiind 3 calendare pentru anul 2024 realizate de maestrul Costel PĂTRĂȘCAN. Primele 3 răspunsuri corecte scrise în comentarii vor primi câte un calendar.


Avem 3 întrebări. De unde provin denumirile și ce înseamnă:

            1. La Mărișcuța
            2. (La) Săruni
            3. Pleșa

Mulțumesc pentru participare!

P.S. Vă rog să vă scrieți numele și datele de contact în comentarii.

Surse de informare: Domșa Traian -de la Ampelum la Zlatna , sau

                                pagina web: www.trascaucorp.ro

joi, 11 ianuarie 2024

ŞCOALA CONFESIONALĂ ROMÂNEASCĂ din Zlatna

Despre Școala Confesională Românească din Zlatna (actuala capelă), personal, nu știam prea multe. Doar niște informații găsite în care se menționează: “Clădirea actuală datează din 1902, fiind construită pentru a înlocui o altă şcoală confesională mai veche, de la începutul sec. al XIX-lea, devenită neîncăpătoare. Clădirea dispunea de patru săli de clasă, cancelarie şi holuri de acces.” (sursa: Fișe Analitice Minimale de Monumente și Ansambluri Istorice- PUG Oraș Zlatna)

În cartea d-lui Traian Domșa- De la Ampelum la Zlatna, vol. II se mai menționează următoarele: “Tradiția orală pomenește despre o școală tutelată de biserica ortodoxă, la care învățau primele elemente de scris-socotit-citit și mai multă religie, care era situată între cele două biserici românești…….Amintirile orale o situează în timp cam pe la mijlocul secolului al XVIII-lea”.

În aceeași lucrare, mai găsim menționat: “Ioan Pătrânjenar de 90 de ani își amintește că-i spunea tatăl său despre școala românească dintre cele două biserici, susținută de aceste două biserici românești, unită și ortodoxă. Ca învățător era pomenit Ioan Moraru, ce îndeplinea și slujba de cantor la biserica ortodoxă”. De asemenea găsim și mențiunea:  “ în anul școlar 1877-1878 funcționa ca învățător la Școala primară confesională din Zlatna, Ioan Morariu, iar mai înainte preotul Gheorghiu Anghel.

Ca și rezumat: totuși când a fost construită școala? Mijlocul secolului al XVIII-lea, începutul sec. al XIX-lea? Știm că ea  funcționa în 1877, și înainte de asta…dar totuși când a fost construită?



Am găsit un material care aduce un pic de lumină și care arată că ea a fost construită după anul 1861. De ce zic asta? Pentru că, în urma unui articol din ziarul “Amiculu Scolei”, din 17 Februarie 1862, ziar care apărea în Sibiu, aflăm că în data de 23 aprilie 1861, Georgiu Crainicu, Nobile de Ursinu de josu -catalogat ca și “ acelu bărbatu zelosu al natiunii romane-, împreună cu soția, Iulia de Crainicu, donează teren pentru construirea unei școli, citez: “acestu contractu le transpunemu in proprietatea ambeloru beserice romanesci din Zlatna” și nu oricum, cu o condiție: “locu donatu sa fie obligate a-lu intrebuintia numai in folosulu scolei romanesci in Zlatna”.

Concluzie pe scurt: școala a fost construită după anul 1861 , iar ea funcționa cu siguranță în anul 1876. Mai multe cercetări vor aduce noi date.

Adrian Puiuleț, 27 Februarie 2020

 







miercuri, 3 ianuarie 2024

Personalitatea lui Iuliu V. Albini, evocată de ziarele vremii

         Ideea acestui articol a apărut din cauza a două întâmplări: una, am primit de curând donație un tablou, datat anul 1906, în care l-am putut identifica pe Iuliu V. Albini și a doua, în lucrarea  Zlatna de odinioară elaborată de Cristian Florin Bota, Horia Ciugudean, Gabriela Mircea-consultată recent în legătură cu alt subiect- datele privind personalitatea lui Iuliu V. Albini sunt contradictorii și pline de semne de întrebare.

                      Foto: Poza din tabloul primit ca donație. Iuliu V. Albini, centru, rândul de jos -
                                                                              colecția personală Adrian Puiuleț

     Iuliu V. Albini (Iuliu Victor Albini) s-a născut în anul 1861. Ne bazăm pe datele dintr-un articol apărut în ziarul “Unirea Poporului” (editat la Blaj) în septembrie, an 1937, unde se menționează că “Iuliu V. Albini era un bărbat bine legat, de statură înaltă, robustă, fața sănătoasă, capul acoperit cu păr alb ca neaua....iar anul acesta împlinește 76 de toamne. Putem presupune că luna nașterii e undeva între septembrie și noiembrie. ULTERIOR am aflat și data nașterii: 20 Iulie 1861, părinți: Ieronim și Estera Albini.

S-a născut în comuna Cut, județul Alba și se presupune că e coborîtor dintr’o veche familie de cioplitori de piatră italieni, venită în Ardeal pe vremea împăratului Carol VI, care a zidit cetatea Alba Iuliei.

    Familia Albini s-a numit inițial Alpini, o adevărată dinastie de cărturari și luptători neînfricați pentru drepturile poporului român din Transilvania. Seria numelor începe cu Bazil Alpini (1761-1818) , întâiul protopop unit al Cutului, cu “studii teologice la Blaj și Viena”. Fiul său Izidor Alpini (1794-1841) a fost profesor de retorică și filosofie la gimnaziul din Blaj, notar, viceprotopop, prefect al tipografiei blăjene. Apoi ca vicar al Sibiului și-a câștigat o autoritate atât de mare, încât după moartea episcopului Ioan Bob, a fost desemnat să candideze alături de Ioan Lemeny la funcția de episcop.În 1835 a fost ales canonic-teolog, decedând la numai 47 de ani, în funcția de canonic scolastic. Teofil Alpini (1797-1847) al doilea fiu a lui Bazil, a fost protopop al Cutului. Maria Alpini (1799-1849), unica fiica a lui Bazil Alpini, este mama viitorului vicetribun Vasile Albini și bunica memorandistrului Septimiu Albini. Ioan Alpini, al patrulea fiu a lui Bazil, preot, a fost împușcat de oamenii lui Bem în 1848. Ieronim Albini (n.1822- d. Zlatna, 23.02.1890), fiul lui Teofil Alpini (și tatăl lui Iuliu V. Albini) este primul din familie care își schimbă numele în Albini. Cu studii superioare de teologie, filosofie și juridice, a fost notar, inspector școlar. A participat la Adunarea de la Blaj din 3/15 mai 1848. A făcut parte din delegația ce urma să prezinte Dietei de la Cluj, hotărârile românilor luate pe Câmpia Libertății. (Sursa: AstraDejană, 1998)

Tânărul Iuliu V. Albini având o minte ageră a dobândit diploma de notar, făcând practica la Săcărâmb și Hunedoara. În data de 29 Iunie 1887 s-a căsătorit cu Elena Iancu din Săcărâmb, localitate “unde și-a pus la încercare pentru întâia dată norocul de minier.” 

În anul 1888 a fost numit notar la Zlatna, iar în anul 1889 și-a deschis o mină proprie, la Valea Dosului (sat aparținător de Zlatna-în prezent), mină botezată “Dacia romană. Investiția a mers bine, în cinste și omenie vreme îndelungată, ceea ce a permis tinerei familii să investească în zona Stânija, unde a angajat zilnic peste 180 de muncitori.

Spunea d. Iuliu V. Albini, citat de preotul Sabin Olea: “Câtă trudă și cheltuială m’a costat pe mine până am ridicat la Stânija, ceeace este chiar și până astăzi, apoi până am reușit de am tăiat drum pe distanță de 9-10 km și câte piedici nu mi-s’au pus chiar de către oamenii pentru a căror bine lucram - dându-le de lucru pentru plată scumpă și făcându-și lor ticneală cu drumuri bune în hotar.

                                             Foto: Centrul Minier Stânija, după Cockerell, 1937.

Alimentarea munciorilor se făcea astfel: de la Deva, Arad sau Timișoara se aduceau alimentele cu trenul până la Brad și de acolo cu carele, 40 de km,  până la magazia minei de la Stânija. Cu atât mai greu se făcea această aprovizionare în timpul primului război mondial, dar după cum spune d. Iuliu V. Albini (citat de același preot Sabin Olea): “cu toată greutatea totușI o făceam și în ciuda opreliștei armatei austro-ungare și a jandarmilor cu pene de cocoș.... Destinul acestei mine în perioada imediat următoare a fost tragic: “…apoi în scurta revoluție din toamna anului 1918, să-mi jefuiască întreaga instalarea dela Stânija, munictorii mei proprii întorși acasă. Câte fiere, mașinării demontate, scânduri, grinzi, coperișe de țiglă, pleu, pânză apoi unelte și altele și altele, ca apoi în noua epocă a României Mari să nu mai am la Stânija decât o ruină, ca după un cutremur, jale și potopenie...! 

În anul 1903 își construiește o casă impresionantă în orașul Zlatna, în imediata vecinătate a casei parohiale, care este și astăzi în picioare, pe strada T. Vladimirescu nr. 21.

Lupta pentru drepturile naționale a românilor a îmbrăcat și o haină culturală, sub directa organizare a ASTRA. În 1911 îl regăsim pe d. Iuliu V. Albini ca și membru pe viață în Despărțământul Alba Iulia.

Iuliu V. Albini participă ca delegat oficial la marele act al Unirii de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, în calitate de președinte al Consiliului Național Român din Zlatna. Din familia Albini au mai participat Aurelia Beșa (n. Albini ), casnică, preoteasă din Zlatna (Reuniunea femeilor greco-orientale române din Zlatna), precum și d-na Elena Albini, supleant (soția d-lui Iuliu V. Albini), care era președinta Reuniunii femeilor române din Zlatna.

                                                        Iuliu V. Albini și soția, Zlatna, 1901: Sursa foto-okazii.ro

În 1920 repară stricăciunile pricinuite minei de la Stânija, dar sătul de “căi și oameni răi, în anul 1923 vinde întreprinderea societății miniere “Mica” de la Brad.

Iuliu și Elena au avut 6 copii, din care 5 erau căsătoriți și “bine plasați  în anul 1937. Iuliu (iunior), directorul fabricii de țesături “Ardeleana” din Cluj; Valeria, căsătorită dr. Chețan la București; Aurel, avocat, f. primar, Aiud; Ovidiu, casier, Uzinele Statului-Zlatna; Grațiela măritată cu dr. Groza, medic Cluj; Sever, student la facultatea economică Torino-Italia.

 Fabrica “Ardeleana” din Cluj a fost cumpărată de Iuliu V. Albini în anul 1924, dar în jurul anului 1930, din cauza cumplitei crize financiare generale, dar și a altor motive, ajunge la faliment.

Cu ajutorul fiilor Iuliu și Ovidiu, în anul 1931 cumpără de pe teritoriul comunei Almașu Mare, “niște vechi teritoare părăsite de mine, partea hotarului numită Erugi, în imediata vecinătate cu Stânija și com. După-piatră. Se spune că aceste mine nu au mai fost exploatate de pe vremea romanilor, șia început lucrul cu câte 3-5 muncitori pe zi, ajungând rapid la 10 muncitori pe zi. Preotul Sabin Olea ne descrie și cum era mineritul în acele vremuri: Da să nu se creadă că mineritul e așa de ușor, ca și când te așezi la blidul cu mămăligă cu lapte; nu, nu, nu...Piatra conține fel de fel de metale iar uneori este piatră seacă. Această piatră se scoate afară, din adâncimi prin hubere (un fel de lăzi cu cigă-scripete) , până la galeria principală, unde se încarcă pe râsne (vagonete pe șină), scoțându-se astfel afară cu cai ori împinse de oameni. Și iarăși, însă, să nu se creadă că tot ce se scoate cu râsnele e aur. O, nu! 60-70 la sută e piatră stearpă-și abea restul dacă e minereu pentru șteampuri. Aurul e atât de ascuns și împrăștiat prin piatră, încât foarte rar se poate zări câte’n firicel (filou) cu ochii liberi, ori prăfuit sub forme de steluțe. Când se găsesc de aceste, atunci e mare noroc!. Din minereul bun se duce pentru pisat în șteampuri, unde apoi cu ajutorul apei se spală și acu ajutorul mercurului (argint viu) se prinde praful de aur ce este măcinat de-o dată cu piatra. Abea atunci se știe rezultatul, pentru ce s’a muncit mult și s’a cheltuit și mai mult.

În apropierea instalațiilor miniere de la “Erugă, d. Iuliu V. Albini a ridicat și o capelă, unde preotul Sabin Olea slujea din două în două săptămâni.

Capela a fost ridicată în anul 1935, fiind dată în folosință înaintea Crăciunului. În anul 1934, același Iuliu V. Albini construiește cripta familiei în incinta Bisericii Greco-Catolice din Zlatna (astăzi Biserica Ortodoxă “Adormirea Maicii Domnului”).

 





                                                                             Ziarul "Unirea Poporului", 1939.

Uitarea s-a așternut peste personalitatea lui Iuliu V. Albini și a familiei sale. De neacceptat. Nu a fost doar notar, proprietar de mine, ci a fost și un om cu suflet mare, “care a făcut mult bine muncitorilor săi dela mine și mai multor biserici din țară. Timp de 50 de ani a fost stâlpul și binefăcătorul bisericii din Zlatna. Așa cum patronii de azi și de ieri nu sunt diavolul, ci motorul unei economii, diferența o va face mereu modul în care acel patron își tratează muncitorii și cum se implică în comunitate. Preotul Sabin Olea spune despre Iuliu V. Albini că a fost “decorat atât de Papa cât și de Regele cu mai multe decorații înalte. Cum avem deocamdată o singură sursă, suntem reticenți dar vom continu să căutăm pentru că e greu de crezut că preotul Olea ar fi spus un neadevăr de așa importanță. Ce e însă sigur e că la înmormântarea lui au participat peste 3 mii de oameni (treimii), o cifră colosală care arată importanța și modul cum era privit în comunitate. A decedat la 4 Mai 1945, în al 84-lea an al vieții.

Dacă tot suntem la decorații, soția dânsului, doamna Elena V. Albini, a fost decorată în data de 4 iulie 1937 de către Maiestatea Sa Regele Carol II cu medalia Meritul cultural  în grad de cavaler , pentru munca neobosită dusă ani dearândul în ogorul neamului și bisericii sale, ca mamă bună a celor orfani  și ca mângâietoare și ajutătoare a celor îndurerați și copleșiți de lipsuri de pe Valea Ampoiului. De 35 de ani, doamna Eleana V. Albini conducea “Reuniunea femeilor române din Zlatna.

Și fiul a călcat pe urmele tatălui. Din pacate, a murit destul de tânăr. Iuliu V. Albini, junior, s-a născut la 1 Ianuarie 1888, fiind fiul domnului Iuliu V. Albini și a soției, Elena și a decedat la 20 februarie 1944. A fost directorul minelor de aur a Asociației miniere pe cuxe “Albini” din Zlatna și Almașu Mare. Același preot Sabin Olea, ne spune despre Iuliu V. Albini, tânărul, că a studia în țară, liceul la Blaj iar înalta învățătură a ingineriei în Germania. A condus mulți ani marea fabrică Țesătoria Ardeleană din Cluj. În războiul mondial (primul) a fost locotenent, fiind de o tradițională bunătate. Despre el, ami aflăm: Ca director și proprietar a fost de neîntrecut, atât în slujbă cât și cu muncitorimea, față de care a avut totdeauna o deosebită dragoste prin grija materială. Ca să nu fie nimeni expus în primejdie de accident ori moarte, prevederea cu încălțăminte, hrană etc., cât mai ales pentru laturea sufletească față de care a depus întreaga sa stăruință și mână de ajutor.....

Inima-i largă, sufletul ales și bunătatea fără margini nimeni din cine l-a cunoscut nu  i-o poate uita, dar mai ales copilașii, cărora pe unde a mers și a trecut, le împărțea bomboane, încât copii noștri de moți cât ce-l vedeau, îi alergau în cale.......Dacă acest nobil suflet știa să-și apropie copii cu dulciuri, apoi pe cei mari și-i apropia cu dulciuri sufletești: anume de prasnicile mari obișnuia să facă cadouri cărți bune de-a noastre și de rugăciuni.

                                                    Cripta familiei Albini, foto: Adrian Puiuleț, 2023.

Ca să completăm imaginea acestei familii, trebuie să o menționăm și pe nepoata d-lui Iuliu V. Albini, Graziela, fiica lui Ovidiu Albini. S-a născut la 22 Mai 1926 în Zlatna și a decedat la Montreal, Canada, în 22 august 2008.

În 1950 a absolvit Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara. Ca artist păpuşar, a făcut parte în 1949 din prima echipă a Teatrului de Păpuşi din Timişoara, pe când era studenta lui Florica Teodoru. Debutează cu numele de Graziela Huțanu. A fost actriță la Teatrul German de Stat din Timișoara și apoi a jucat în piese montate la Teatrele Giulești și Bulandra din București Desi a interpretat 8 roluri principale in filme precum: „Eruptia” (1957), „Omul de langa tine” (1961), „Dragoste lunga de-o Seara” (1963), „Codine” (1963), premiat la Cannes pentru cel mai bun scenariu, „Duminica, la Ora 6” (1965), lucrand cu regizori ca: Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Horea Popescu, Paul Calinescu, Henri Colpi, avand alaturi actori renumiti: Fory Etterle, George Calboreanu, Irina Petrescu, Victor Rebengiuc, Tamara Buciuceanu, Emanoil Petrut, Silvia Popovici, Ernest Maftei, Octavian Cotescu, Stela Popescu etc., devenind o actriță cunoscută și apreciată a anilor '50-'60, astăzi nu se mai aude nimic de ea.

A colaborat la zeci de emisiuni ale posturilor de radio și televiziune naționale. În 1969 a părăsit România, autoexilându-se în Germania. Aici a rămas 6 ani, perioadă în care, sporadic, citea știri la Radio Europa Liberă. Ulterior s-a stabilit la Montreal, în Canada, unde a trăit până la sfârșitul vieții. A fost tot timpul mândră de locul în care s-a născut. Se “fălea că s-a născut în Zlatna, în Țara Moților.

În ultimul an de viață, în ciuda bolii care o chinuia, a reușit să publice două volume, unul de poezie și altul de proză ( “Cartea cu coperte negre”, Graziella Albini, 2007).

În ziarul “Teatrul din 7 Iulie 1958, aflăm câte ceva despre Graziela, din perioada când era încă foarte tânără: “Dar teatrul dispune încă de multe alte valori actoriceşti : Colea Răutu se  impune prin vigoarea şi întinderea gamei talentului său, E. Maftei prin nuanţare şi subtilitate. Traian ănceanu este autentic în mai toate rolurile în care 1-am văzut, Graziela Albini se remarcă prin ţinută scenică şi dicţie deşi foloseşte o gamă restrînsă din posibilităţile de care dispune”. Se spune că marele actor Colea Răutu, a făcut o pasiune pentru Graziela, neîmpărtășită.

A fost înmormântată luni, 25 august 2008, la Complexul funerar „Mont Royal”.


                Graziela Albini în "Sărutul", 1965. Captură de ecran, 2024.

Această evocare a personalității lui Iuliu V. Albini și a familiei sale nu are un sfârșit. Mai sunt multe lucruri ce trebuiesc deslușite, multe arhive de cercetat, dar un prim pas a fost făcut. La finalul acestui articol, în trei părți, se cuvine să lăsăm vocea părintelui Sabin Olea să se mai exprime, încă odată, despre renumita familie Albini, din Zlatna: Numai sutele de suflete din jurul Zlatnei, ce se hrănesc zilnic cu pânea cea de toate zilele, pot spune împreună cu orfanii și săracii din Zlatna, câtâ bunătate se ascunde în sufletul dnei Elena Albini și a d. Iuliu V. Albini. Și numai sanctuarele sfinte, bisericile cu podoabele lor mărețe, turnurile clopotnițe cu glasul de tunet metalic al clopotelor pot mărturisi după cuviință vrednicia acestor mari binefăcători și neobosiți ctitori de lăcașuri sfinte, fiindcă măsura cea adevărată a oamenilor sunt faptele și nu vorbele lor. 

       Iuliu V. Albini (al doilea din dreapta , rândul de sus), alături de protopopul greco-catolic
                              Iuliu M. Montani (rândul de jos), Zlatna, 1906-colecția personală Adrian Puiuleț

Completare :

Preotul Sabin Olea spunea despre Iuliu V. Albini că a fost “decorat atât de Papa cât și de Regele cu mai multe decorații înalte. Același preot spunea despre     d-nul Albini că a fost senator de Alba. Având o singură referință, am încercat în ultimele două săptămâni să găsesc și alte surse, alte menționări .

Am căutat, am găsit. În data de 15 martie 1929, “Comitetul de Organizare a Serbărilor Unirii” făcea un apel public pentru ridicarea unui monument lui N. Bălcescu (vezi foto). Printre semnatari se număra și Iuliu V. Albini, senator de Alba. Probabil a fost ales senator în cadrul alegerilor parlamentare din decembrie 1928.



Vorbele părintelui Olea se adeveresc și în cazul decorației primite de la Papă.  Într-un articol din data de 14 aprilie 1923, din săptămânalul Unirea -Foaie bisericească politică editat la Blaj (în fiecare sâmbătă), se menționează: “ La sfârșitul slujbei canonicul Macaveiu a ținut să esplice mulțimii adunate rostul serbării, care e decorarea dlui Iuliu V. Albini, proprietar de mine, din partea Sf. Scaun, cu  „Pro Ecclesia et Pontifice”, ca recunoștință pentru jertfele aduse pe altarul bisericii. Păr. canonic felicită în cuvinte calde pe sărbătorit pentru marea cinste de care a fost învrednicit și în mijlocul aclamării publicului îî atârnă de piept decorația papală. 

„Pro Ecclesia et Pontifice” este o distincție pontificală, instituită în 1888 de Papa Leon al XIII-lea, fiind conferită acelor laici și clerici care s-au distins prin slujirea față de Biserică și prin fidelitatea față de Sfântul Scaun. Distincția este o cruce pe care sunt reprezentați în relief Sfinții Apostoli Petru și Pavel, având o panglică în culorile Vaticanului: alb și galben (vezi foto).

Mai am doar o singură mențiune. Chiar în ziua primirii decorației, Iuliu V. Albini donează 100.000 lei pentru achiziționarea clopotului mare din biserică, după ce în luna februarie a aceluiași an, a mai donat aceeași sumă, tot pentru biserică. Era necesară achiziționarea de clopote noi, pentru că în anul 1917, în timpul primului război mondial, autoritățile austro-ungare au “spart clopotele, le-au aruncat din turn, le-au dus cu carul la gară și le-au încărcat în tren cu destinația topitorie (desigur pentru realizarea de armament)”.

În prezent, fosta biserică greco-catolică din Zlatna, actualmente biserica ortodoxă cu hramul Adormirea Maicii Domnului , are 4 clopote, realizate în anul 1923, din care 3 au legătură cu familia Albini:

1. Clopotul mare, cu următoarea inscripție:”PRO MEMORIA, ACEST CLOPOT S-A DĂRUIT DE CĂTRE IULIU ALBINI-PROPRIETAR DE MINE DIN ZLATNA, ÎNTRU MĂRIREA LUI DUMNEZEU-1923” MAISTRU TURNĂTOR NEDUNAL-TIMIȘOARA,

3.Pe clopotul mic este inscripționat: S-A DĂRUIT BISERICII ROMÂNE UNITE DE CĂTRE ELENA ALBINI, SPRE MĂRIREA LUI DUMNEZEU-1923 MAISTRU TURNăTOR NEDUNAL-TIMIȘOARA, și

4.Pe clopoțel: “S-A DĂRUIT DE ASOCIAȚIA MINIERĂ DE AUR “ALBINI” DIN ZLATNA, PENTRU BISERICA ROMÂNĂ UNITĂ-1923 -FABRICA DE CLOPOTE NOVATNY-TIMIȘOARA.


Știați că:

 O carte veche, Andreae Maximiliani Fredro Castellani Leopoliensis, Norma Principium Christianorum , Cluj, 1751, aflată astăzi în colecția Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, a fost , la un moment dat în posesia d-lui Iuliu V. Albini, fapt certificat printr-o însemnare în limba română: Aceasta carte am primit-o de cadou de la amicul Virgil Orosz. Zlatna 24 Aprilie 1913, Juliu V. Albini “

Însemnarea este foarte importantă întrucât ne oferă informații referitoare la unul dintre foștii proprietari ai cărții, luliu V. Albini, președinte al Consiliului National Român din Zlatna, calitate în care a participat la Marea Unire; în timpul primului război mondial a fost decorat cu medalia imperială “Signum Laudis”.

(Florin Bogdan: Tipărituri transilvanice din Biblioteca Veche a Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia)


Zlatna, 03 Ianuarie 2024, Adrian Puiuleț


Surse text: Ziarul "Unirea Poporului", Blaj, 1937,1939, 1944, 1945 (Biblioteca Digitală BCU Cluj).

Cristian Florin Bota, Horia Ciugudean, Gabriela Mircea -"Zlatna de odinioară", 2013.

Domșa, Traian “De la Ampelum la Zlatna”, vol. 1, 1999, vol. 2, 2003”

Revista “Teatrul”, Iulie 1958

Astra Dejana, 1998

Marisia- Anuarul Muzeului Național Mureș nr.37/2017.

www.paginiromanesti.ca

www.cinemagia.ro