joi, 11 ianuarie 2024

ŞCOALA CONFESIONALĂ ROMÂNEASCĂ din Zlatna

Despre Școala Confesională Românească din Zlatna (actuala capelă), personal, nu știam prea multe. Doar niște informații găsite în care se menționează: “Clădirea actuală datează din 1902, fiind construită pentru a înlocui o altă şcoală confesională mai veche, de la începutul sec. al XIX-lea, devenită neîncăpătoare. Clădirea dispunea de patru săli de clasă, cancelarie şi holuri de acces.” (sursa: Fișe Analitice Minimale de Monumente și Ansambluri Istorice- PUG Oraș Zlatna)

În cartea d-lui Traian Domșa- De la Ampelum la Zlatna, vol. II se mai menționează următoarele: “Tradiția orală pomenește despre o școală tutelată de biserica ortodoxă, la care învățau primele elemente de scris-socotit-citit și mai multă religie, care era situată între cele două biserici românești…….Amintirile orale o situează în timp cam pe la mijlocul secolului al XVIII-lea”.

În aceeași lucrare, mai găsim menționat: “Ioan Pătrânjenar de 90 de ani își amintește că-i spunea tatăl său despre școala românească dintre cele două biserici, susținută de aceste două biserici românești, unită și ortodoxă. Ca învățător era pomenit Ioan Moraru, ce îndeplinea și slujba de cantor la biserica ortodoxă”. De asemenea găsim și mențiunea:  “ în anul școlar 1877-1878 funcționa ca învățător la Școala primară confesională din Zlatna, Ioan Morariu, iar mai înainte preotul Gheorghiu Anghel.

Ca și rezumat: totuși când a fost construită școala? Mijlocul secolului al XVIII-lea, începutul sec. al XIX-lea? Știm că ea  funcționa în 1877, și înainte de asta…dar totuși când a fost construită?



Am găsit un material care aduce un pic de lumină și care arată că ea a fost construită după anul 1861. De ce zic asta? Pentru că, în urma unui articol din ziarul “Amiculu Scolei”, din 17 Februarie 1862, ziar care apărea în Sibiu, aflăm că în data de 23 aprilie 1861, Georgiu Crainicu, Nobile de Ursinu de josu -catalogat ca și “ acelu bărbatu zelosu al natiunii romane-, împreună cu soția, Iulia de Crainicu, donează teren pentru construirea unei școli, citez: “acestu contractu le transpunemu in proprietatea ambeloru beserice romanesci din Zlatna” și nu oricum, cu o condiție: “locu donatu sa fie obligate a-lu intrebuintia numai in folosulu scolei romanesci in Zlatna”.

Concluzie pe scurt: școala a fost construită după anul 1861 , iar ea funcționa cu siguranță în anul 1876. Mai multe cercetări vor aduce noi date.

Adrian Puiuleț, 27 Februarie 2020

 







0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Scrie aici. De bine, de rău, numa' scrie...