miercuri, 27 iulie 2011

A fost odată...Folk You

Ce legatură e între Puya, Guess Who şi festivalul folk Folk You? Nu am nimic cu respectivii artişti, dar nu au fost manifestări prilejuite de zilele oraşului sau cine ştie ce festival de protest. Ce au cautat acolo adevaraţii artişti din folk şi mai ales, ce au căutat acolo iubitorii de folk? 
Mai ţineţi minte, înainte de '89, în comunism, când pentru una bucată de unt trebuia să luăm şi 1 kg de peşte stricat?
De ce nu i-aţi arătat, pe româneşte, curu' lui Marius Tucă, ca tot eraţi in Vama? Am întrebat o prietenă, care era pe acolo, cum a fost la festival. A răspuns: păi, nu prea ştiu. Noi cântam, langă foc, pe plajă!!!
Vedeţi, de aceea astfel de festivale nu trebuie să poarte numele unor oameni mari. Astfel, nu există posibilitatea să le murdărească nimeni numele.
Oare să fi murit omul cu chitara? Oare chiar banul să însemne totul?

Mai puteti citi: www.foreverfolk.com si/sau http://folkblog.ro (vedeti ca e si a doua si prima seara).

4 comentarii:

  1. Ai dreptate. Dai un coniac?

    RăspundețiȘtergere
  2. dau coniacul daca citesti, nu daca esti de acord cu mine

    RăspundețiȘtergere
  3. In primul rand: am citit jurnalul de pe folkblog despre ce s-a intamplat acolo. Mi se pare o chestie tipic romaneasca. Tot bateau apa in piua cum ca in momentul in care a cantat Puia si GuesWho spectatorii trebuiau sa plece. Exact asta nu s-a intamplat ... au ramas sa protesteze ... pentru ca asta e societatea din ziua de azi. Tot faceau comparatii cu ce se intampla in Vama acuma 3, 4, 10 ani. Atunci erau alti oameni, alte gandiri. Poate ca jumate sau mai mult s-au dus acolo cu gandul ca e beutura si "e femei". Daca tot era rost de scandal ... ce pana mea ... da-i sa mearga, da-i cu sticla in cap ca asa suntem noi ... revolutionari.
    In al doilea rand, am avut o discutie cu o cunostinta. Eram la cafea si discutam exact despre scandalul de acolo. Mi s-a parut extrem de ciudata explicatia lui despre hiphoaperii invitati acolo. Spunea in felul urmator: "Atata timp cat nu exista cantareti sau trupe de folk in Romania ... pe cine voiai sa cheme ..." Prima data m-am enervat, pe urma mi-am dat seama ca intr-o anumita masura avea dreptate. Atata timp cat organizatorii traiesc in turnul lor de unde dau o cautare pe goagal si care are site-ul mai fain e cap de afis, mi se pare normal sa nu fie chematii folkistii tineri, folkisti adevarati din punctul meu de vedere. Concluzionand ... facem pariu ca daca mergeau hiphoaperii astia la focul de tabara unde prietena ta canta la chitara cu ceilalti, folkisti nu ar fi reactionat violent ... ci mai mult intr-o maniera Woodstock?

    RăspundețiȘtergere
  4. Am discutat apoi cu un prieten, care a fost acolo. Mi-a raspuns, el care stie personal cativa folk-isti clujeni, gen Ionut Mangu, Alexandra Sidor etc., la intrebarea ce a trebuit sa caute acolo Holograf, Vama etc., a raspuns deci: pai daca nu sunt destui folk-isti sa acopere 4 zile, cate 8 ore pe zi. Sunt destui oameni care canta folk. Dar nu vrem sa ridicam capul sa ii gasim. Daca anagajau, cu minim de bani pe cineva sa le caute cantareti de folk, sigur gaseau. Dar nu au vrut. Puteau fi 3 zile, a cate 5 ore pe zi si tot era ceva. Era folk. Sunt sute de oameni care canta cu chitara propriile compozitii. Cel putin 20 meritau sa fie acolo pe scena. Alaturi de consacratii care, pentru mine, nu mai reprezinta nimic! Nu pun pariu. Probabil as pierde.

    RăspundețiȘtergere

Scrie aici. De bine, de rău, numa' scrie...