miercuri, 29 august 2012

Invitaţie Cupa "Trascău" 21-23 Septembrie


Asociaţia de Turism şi Ecologie TRASCĂU CORP din Zlatna

vă invită să participaţi la a X-a ediţie a  

“ CUPEI TRASCĂU 

concurs care se va desfăşura în perioada 21-23 Septembrie 2012.

 Cupa Trascău, are ca principale obiective: cunoaşterea cadrului natural şi valorificarea potenţialului turistic al munţilor din judeţul Alba şi, în special, a celor din imediata apropiere a zonei Zlatna; întărirea legăturilor de prietenie şi colaborare între cluburile şi asociaţiile de turism din ţară, între cei care iubesc muntele şi educarea turiştilor în spiritul protejării şi ocrotirii naturii, a frumuseţilor patriei, a patrimoniului turistic naţional.

Concursul se va desfăşura în Cheile Glodului, Munţii Metaliferi. Această manifestare constituie şi un exemplu privind posibilitatea desfăşurării de activităţi turistice în arii protejate fără impact semnificativ asupra mediului.

Tabăra de corturi este fixă, amplasată în imediata apropiere de intrarea din amonte a cheilor. Accesul este facil, se poate face cu maşini personale/microbuze până la apx. 10 minute de chei. Maşinile se pot parca înainte ca drumul să traverseze apa Glodului.

AGENDA CONCURSULUI


VINERI 21.09.2012

16.00-21.00  - Sosirea participanţilor la tabară şi înscrierea concurenţilor
21.00-00.00 – Foc de tabară/Cântece de voie bună

 SÂMBĂTĂ 22.09.2012

7.00-9.00  - Masa
10.00-19.00 – Traseu regularitate- se va realiza în circuit ( 4 ore în mod normal, însă se va ajunge la aproximativ 6 ore cu timpul utilizat pentru desfăşurarea probelor de tehnică speologică (TSA), teorie, orientare şi alpinism. Traseul va fi parţial pe marcaj turistic, apoi el va fi marcat cu benzi vizibile.
20.00-24.00 – Foc de tabără, proba culturală

DUMINICA 23.09.2012

7.00-9.00    - Masa
11.00-11.30 – Premiere şi închidere concurs

Căi de acces în Cheile Glodului:
  1. Din Zlatna, de pe varianta oraşului se merge în direcţia Almaşu Mare. Din centrul comunei se face stânga, se trece prin Nădăştia, apoi la prima intersecţie, în stanga se merge către Cib-Cheile Cibului. Direcţia de urmat este spre dreapta către Glod. Până aici drumul este asfaltat în întregime. În continuare drumul este neasfaltat, dar accesibil, se traversează satul Glod. circa 2 km.
  2. Din direcţia Orăştie-Geoagiu, se trece prin Bozeş, Ardeu, Balşa, Almaşu Mic de Munte, Almaşu de Mijloc, apoi se ajunge în comuna Almaşu Mare. De aici, se continuă către Nădăştia, urmând instrucţiunile de la punctul 1.Drumul este în întregime asfaltat, până la intrarea în satul Glod.
Bibliografie:
W. Kargel- Alpinism
Pompei Cocean- Chei şi defilee în Munţii Apuseni
Harta munţii Metaliferi-editura Dimap/Erfatur
  1. Poşmoşanu- Tehnica Speologiei Alpine
Arii protejate –OUG 57-2007, cunoştinţe generale.

Alte detalii la:
Puiuleţ Adrian 0745-306805, Nechita Paul -0729-134440, Pogacean Daniel-0740-019377.
  
REGULAMENT

Concursul se desfăşoară pe parcursul a trei zile, cu tabără fixă.
Sâmbătă, arbitrii si echipele vor pleca pe traseul de concurs, denumit de regularitate. Acesta este un traseu de 4- 5 ore, cu mai multe posturi ( fără arbitru –PFA, şi cu arbitru PA ) . Probele teoretice vor fi susţinute în posturile cu arbitrii de pe traseu. Proba de orientare turistica se va desfăşura în cadrul traseului de regularitate.  În aceeaşi zi, seara, se va susţine proba culturală. În prima jumătate a zilei  a treia se va organiza premierea .
    Organizatorii asigură loc pentru taberele de corturi. Corturi, saltele/izolire şi saci de dormit trebuie aduse de către participanţi.
    Nu se  asigură masa şi nici transport . Decât o “zamă” surpriză şi ceva vinars.

 PARTICIPANŢII

   La concurs pot participa asociaţii şi cluburi  care au între activităţi şi turismul montan. Fiecare asociaţie poate participa cu maxim două echipe între 2-5  membri .(cel puţin unul dintre membrii echipei  să fie major.) Pot participa si concurenţi care nu fac parte dintr-o asociaţie sau club, cu condiţia ca echipajul sa fie compus din minim 2 persoane. Participarea se face pe propria răspundere.

   Concurenţii trebuie să aibă următorul echipament:
1.      Echipamentul general necesar pentru echipa:
v  cort;
v  busolă;
v  trusă de prim ajutor

2.      Echipamentul necesar pentru concurent:
v  rucsac;
v  sac de dormit;
v  saltea termoizolantă;
v  pereche de bocanci pentru tură;
v  pelerina;
v  lanternă;
v  alimente pentru 3 zile;

De acest echipament răspund participanţii.

 PROBELE DE CONCURS

I. Traseu de regularitate
Se acorda puncte pentru:
- modul de comportare în teren, solidaritatea între membrii echipei, atitudinea faţă de mediu înconjurător şi trecerea pe la punctele de control

II. Cunoştinţe teoretice
Se vor susţine probe teoretice în posturile cu arbitrii pentru următoarele :alpinism-speologie, floră-faună, zonă, sanitar, arii protejate. Echipajele vor primi un formular pentru fiecare probă teoretică cu  câte min.10 întrebări, la care trebuie să răspundă în timp limitat.

III Orientare în teren cu busola
Posturi semnalizate cu rosu/alb, se vor da coordonatele şi numărul de paşi.
Se vor acorda puncte în funcţie de timp şi numărul de posturi găsite. Proba de orientare se desfăşoară în cadrul traseului de regularitate.

IV Proba de alpinism
În sistem manşă, cu asigurare, cunoştinţe de alpinism: noduri, amaraje etc. Organizatorii pun la dispoziţie echipamentul, mai puţin espadrilele de escaladă.
 
V Proba de speologie
Coborârea într-un aven folosind tehnici speologice, apoi urcare la punctul de plecare. Organizatorii pun la dispoziţie echipamentul.

V. Proba culturala
Cântece (min.2 –max.4), scenete, poezie şi proza cu tematică montană. Se va puncta “miştoul” făcut pe seama organizării şi organizatorilor.

Punctajul de pe fişele arbitrilor va fi centralizat şi afişat. 

DISPOZITII FINALE

 Eliminarea echipajelor din concurs se face în următoarele situaţii:
-       echipament necorespunzător;
-       necunoaşterea şi nerespectarea regulamentului de concurs;
-       neacordarea primului ajutor daca este necesar, indiferent daca persoana accidentata este sau nu din echipajul propriu;
-       comiterea de acte care sa deterioreze natura, violenţe verbale sau fizice;
-       neevacuarea deşeurilor din tabără.
     Se va atrage atenţia concurenţilor asupra  porţiunilor de pe traseu cu grad mare de dificultate şi vor primi indicaţiile necesare, iar în caz de nerespectare îşi vor asuma întreaga răspundere în eventualitatea unui accident. În zonă se găseşte o populaţie numeroasă de vipere cu corn, de aceea vă recomandăm maximă atenţie în zonele calcaroase, unde călcaţi şi unde vă sprijiniţi cu mâinile.
Din cauza secetei, în prezent apa potabilă este foarte limitată, de aceea vă rugăm a vă aproviziona cu canităţile pe care le estimaţi că le veţi consuma.
Magazine/birturi găsiţi atât în Almaşu Mare, cât şi în Glod.
Participarea se face pe propria răspundere.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Scrie aici. De bine, de rău, numa' scrie...