luni, 24 martie 2014

Tu cum promovezi oraşul Zlatna?

Vă spun din start că ideea nu e a mea. Ideea acestei postări, la ea mă refer. Am eu o părere, fixă, despre dezvoltarea oraşului nostru (Zlatna, Centrul Universului), legată de promovarea acestuia. Degeaba avem drumuri asfaltate, utilităţi, obiective turistice, dacă nu ştie lumea de noi. Degeaba aşteptăm cu braţele deschise investitori, dacă ei nu ştiu că existăm, că avem ce să le oferim. Suntem în aceea fază în care avem nevoie de promovarea oraşului ca de aer. Pentru asta militez şi voi insista până se aude unde trebuie.
Ca să ne întoarcem la oile noastre, adică la ideea acestei postări, ea aparţine unui blogger din Alba Iulia, Andrei si o puteţi găsi aici, descrisă cum se cuvine. El vorbeşte despre diversele discuţii de la nivelul oraşului reşedinţă de judeţ, despre cât spaţiu verde ar trebui să existe, despre Cetatea Alba Carolina, intens mediatizată în ultima perioadă, despre taberele pro şi contra a ceea ce se face în acest oraş. Concluzia lui, la care ader şi eu, este următoarea: "Nu e de datoria ta să-ţi promovezi oraşul. Asta dacă trăieşti în Barcelona, Londra sau Paris. Unde sunt alţii, foarte bine pregătiţi şi foarte neromâni, care se ocupă cu asta. Dar atunci când trăieşti într-un oraş de provincie a cărui singură şansă să iasă din mediocritate şi să crească e un obiectiv turistic, ai putea contribui. Pentru o viaţă mai bună. Pentru că turişti>comercianţi>impozite> drumuri mai bune/canalizări/săli. Pentru că turişti>unitaţi de cazare şi masă>câteva locuri de muncă>mai puţini şomeri, pentru că turişti încântaţi>alţi turişti şi reluăm primele doua cicluri."
Aşa că organizez un mic concurs. Oricine postează un mesaj prin care descrie cum a promovat el oraşul Zlatna, se înscrie pentru câştigarea premiului, care va fi oferit prin tragere la sorţi aleatorie, pe random.org. Doar un mic detaliu, în comment, trebuie să fie inclus numele celui care postează.
Dacă te întrebi cum ai promovat oraşul vă pot da câteva exemple: "la târg la Mogoş am lăudat târgul din Zlatna, cât de modern e el", " am postat o poză cu oraşul pe FB, în mai multe grupuri", "am scris un articol despre Zlatna care a apărut în....", "port un tricou pe care apare numele oraşului sau a unui eveniment derulat în Zlatna" etc.
Premiul oferit este o îngrămădeală de mai multe obiecte: tricou, CD, desfăcător de bere, magnet pentru frigider, un catalog Natura 2000 (cu speciile protejate şi habitatele din Romînia), un ghid turistic şi o hartă turistică a judeţului Alba.
        În consecinţă, aştept comentarii!

Sursa foto aici.

9 comentarii:

  1. Io când mă prezint întind mâna și zîc așa: ”Horică de la Zlatna. Încântat de cunoștință...” și de aici înainte începe discuția...unde-i Zlatna?...etc...zic că-i de bine...Cine nu crede că așa fac să vină să facem cunoștință...

    RăspundețiȘtergere
  2. avand in vedere ca am calatorit mult in tara asta... si in Europa, oriunde am fost de fiecare data cand am fost intrebata de unde sunt am raspun : '' - Sunt din orasul Zlatna! " spunand aceste cuvine cuvinte cu mandrie! Desi la competitiile internationale se facea ca, eu reprezint Romania....in sinea mea problema nu statea asa, eu le ziceam ca reprezint orasul Zlatna nu Romania deoarece pe nimeni nu ii intereseaza de mine decat cetatenii orasuloui nostru care au fost alaturi de mine la bine !!! Pe aceasta cale tin sa le multumesc! deci eu promovez Zlatna prin activitatea sportiva pe care o desfasor !!!! Sunt mandra ca sunt zlatneanca!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am încercat să promovez orașul Zlatna, arătând tuturor și o altă perspectivă a acestui oraș, cea aeriană. Mă pot mândri cu faptul că sunt primul din oraș care și-a cumpărat o "dronă" și a folosit-o pentru a aduce un plus imaginii acestui oraș.

    RăspundețiȘtergere
  4. Deoarece sunt studentă în Cluj-Napoca întalnesc zilnic tineri şi nu numai din multe colţuri ale României. În mod normal o conversaţie începe cu prezentări urmate de întrebarea ,,de unde eşti?". Atunci am ocazia să spun că din Zlatna, şi mai apoi să dau detalii, având în vedere că nu mulţi au auzit de oraşul nostru. Un oraş frumos şi care are multe de oferit!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cum promovez eu orasul Zlatna?... In primul rand as oferi tuiristilor o bucata de pita cu coaja batuta de la brutaria din centru (cea mai buna mancata vreodata) si un pahar de vinars de prune si i-as duce sa vada Cheile Fenesului, Calcarele de la Valea Mica, Piatra Bulbuci si pentru cei care au nevoie de liniste sufleteasca i-as conduce pana la Manastirea Patranjeni care se afla in apropiere de Zlatna. Si bineinteles sara s-ar termina cu foc de tabara si o slanina in bat!

    RăspundețiȘtergere
  8. Când am venit la facultate, aveam speranța că nu o să fiu singurul "albanez" ( = orginar din jud. Alba) la secția mea. Din nefericire, după câteva săptămâni, mi-am dat seama nu doar că sunt singurul individ venit din Alba, ci că sunt singurul ardelean care bântuie prin facultate - după un an jumate, încă n-am găsit niciunul care să fie de dincolo de Carpați.

    Poate că aspectul ăsta a fost un avantaj, având în vedere că eram ușor de identificat, de-ndată ce deschideam gura și scăpam câte-un "No bine no!". Au fost nenumărate discuții de genul "De unde ești? Ce liceu ai terminat?". Majoritatea fiind din sudul
    ăsta nenorocit, știau care-i treaba și despre ce vorbesc ceilalți. Eu eram pe lângă și de multe ori răspundeam primei întrebări cu "Mmm, de departe..".

    Într-un final, după ce le explicam pe unde vine Zlatna, că-i pe lângă Alba Iulia (asta după ce le ziceam unora unde vine Alba pe hartă), descrierea mea era următoarea: n-avem cluburi, oamenii mergeau la o discotecă undeva într-un sat din apropiere; avem câteva blocuri, dar mulți stau la casă, că vorba aia, vine pădurea pe noi, având în vedere că suntem înconjurați de dealuri pe toate părțile; avem și-un ștrand, dar până să-l avem, ne scăldam în vale; eu și prietenii mei nu mergeam iarna pe la stațiuni, ne dădeam cu sania pe-o stradă, Valea Lu' Lal îi zice; avem un stadion, dar vara, jucăm fotbal în curtea școlii și câteodată, la sala de sport cu profesorii; suntem puțini și tre să saluți pe toată lumea, dar nu tre să aștepți după un semafor ca să treci strada; avem un deal, un munte mare, mai mulți, unde se stă la oi și la boi; avem și-un fel de cabană unde mai urcăm din când în când, dacă vreți vă dau poze; la noi se bea vinars și oamenii se îmbracă în costume populare, de multe ori, pe la nunți.

    Nu pot să descriu fiecare reacție în parte, dar overall, pot rezuma totul așa: avem tot ce mare parte din țara asta (mai ales sudul) pierde sau a pierdut deja: tradiții, liniște, dealuri nemanelizate și oameni, mai ales oameni. Dacă am mai și lucra puțin la mentalitate, cu resursele aferente, s-ar putea face lucruri care să pună Zlatna pe hartă, nu doar geografic, ci și turistic.

    RăspundețiȘtergere
  9. In ordinea comentariilor intra in concurs si participa la tragerea la sorti:
    1.Horia Fleser
    2.Pirva Carmen Bianca
    3. Incau Ionut
    4.Andreea Berbece
    5. Mihai Gligor
    6. Ionut Ciuta
    declar concursul inchis, maine voi anunta castigatorul!

    RăspundețiȘtergere

Scrie aici. De bine, de rău, numa' scrie...