Iep, masacrul de la Zlatna sună bine. Horror. Aduce trafic. Nu, domne', nu a început campania electorală. Sau dacă a început, neoficial, încă nu a murit nimeni.
"Masacrul de la Zlatna" e o filă din istoria Zlatnei. Se întâmpla la 1848, pe fondul izbucnirii revoluţiei paşoptiste în Ungaria, ţară care dorea să se rupă de Imperiul Habsburgic. Maghiarii din Ardeal au îmbrăţişat imediat ideea şi şi-au însuşit-o. Noi, românii, ne-am apucat să cerem drepturi naţionale, care cică primau celor sociale. Detalii aici, ca să cunoaşteţi toată povestea. Pe scurt ei au omorât de ai noştrii şi noi am omorât ulterior de ai lor. Lăsăm acum morţii cu morţii şi ne întoarcem la cei vii. Morţii cu morţii şi vii cu viile.
Mă gândeam zilele astea cum să facem o sărbătoare din asta. Evident, nu să sărbătorim "masacrul", ci să avem un week-end , anual, în care să evocăm această filă din istoria oraşului. Să căutăm un oraş din Ungaria, de ce nu şi unul din Austria, cu care să colaborăm la realizarea acestui, sper, viitor proiect. Să simulăm luptele de atunci, parcă şi văd românii în costumele naţionale, maghiarii în costumele lor, câteva personaje echipate în ţinuta imperiului habsburgic. Câţiva "pribejiţi" (haiduci) aşa cum foarte frumos îi descria în cartea ei d-na Michaela Jurat Mircioiu. Să ne "luptăm", cu cai, flinte, drapele, să aranjăm o zi de târg ca pe vremuri. Un week-end şi nişte zile ca în timpurile de altădată. Să simţim la propriu cum ne curge istoria prin vene. Să ne luptăm şi apoi să uităm de trecut la un pahar de bere, şliboviţă sau ce o fi, român cu maghiar, austriac cu maghiar, austriac cu român. Să uităm că suntem mereu aţâţaţi unii împotriva celorlalţi. Un prieten zicea că, dacă îmi aduc bine aminte: "ce-i trecut e bun trecut". Aşa este. Însă nu trebuie să ne uităm istoria, ca să putem construi viitorul aşa cum trebuie.
Ce spuneţi, merită făcut? Aveţi şi alte idei, sugestii?