vineri, 22 ianuarie 2010

Iarnă cu miros de crampam

Dragi prieteni, astăzi vă aduc la cunoştinţă (pentru cei care nu conosc respectiva licoare) modalitatea secretă de a face "crampam". Bănuiţi desigur că e vorba de o băutură alcoolică, pentru că dacă nu era, nu apărea aici pe blog. Pentru cunoscători se mai poate folosi în loc de "crampam" şi titulatura de " crampă".
Aşa că apelez cu încredere la dicţionar, via dexonline.ro, care scuipă repede următoarele: "Cuvântul "crampam" nu a fost găsit, dar am găsit următoarele cuvinte apropiate: crampă .
Puţin dezamăgit, apelez din noua, căutând de data asta " crampă". Am fost mai dezamăgit când baza de date mi-a sugerat:
CRÁMPĂ, crampe, s.f. 1. Contracție involuntară, prelungită și dureroasă a unui mușchi sau a unui grup muscular; colică. ♢ Crampa scriitorului = crampă a musculaturii antebrațului și a mâinii, care intervine în timpul scrierii; grafospasm. ♦ (La pl.) Dureri acute în stomac. 2. Unealtă de oțel cu un cioc ascuțit, fixată într-o coadă de lemn, cu ajutorul căreia se taie rocile de duritate mică și mijlocie din abataj. – Din fr .
Desigur, nu e o unealtă de oţel, şi deşi s-a întâmplat să mai am contracţii involuntare, nu la descrierea asta mă gândeam.
Aşa că, ca să vă lămuresc, am apelat la ajutorul bunului meu prieten Horică (specialist)  via Messenger,care a început să descrie operaţiunea cam aşa:
HORIA: să-ţi zic reţeta pentru crampam
şi după o clipă, două ,de suspans, omul nostru continuă:
HORIA: pt un litru
HORIA: se ard 3-4 linguri de zahăr cu chimen...în sensul că laşi zaharu' să se ardă puţin şi spre sfârşit pui chimen ...zahărul e gata ars când e maro (nu negru)
HORIA: chimen pui o juma de lingură
HORIA: apoi iei oala de pe foc (amănunt foarte important n.r.) şi torni vinarsu' (să nu te aprinzi)
HORIA: se pune zahăr apoi cam 6-8 linguri

apoi încep cu adevărat amănuntele picante,detaliile care fac atât de savuros acest produs bahic:

HORIA: şi se lasă să dea un clocot...altfel doare căpocu (capul adică n.r.)
şi staţi dragii mei că nu e gata:
HORIA: se pune neapărat toată cantitatea de vinars...altfel nu ai pe cine enerva...
şi finalul apoteotic:
HORIA: dacă există sâmbure de nucă la îndemână atunci când se arde zaharu' şi chimenul se poate pune şi un pumn de sâmbure de nucă...e mortal ce iese...e bun de nu de-adevăratelea...
HORIA: vinarsu' să fie măcar de ăla bun...nu ultima scursură.

Cu mulţumiri pentru Horică, o să experimentez în week-end urmând pas cu pas reţeta.
A transmis pentru d-voastră, din ciclul Români distrugeţi România, dar nu are rost să o faceţi treji!!, reporter de servici: Axânte Bachus jr.

3 comentarii:

  1. Am auzit termenul la Bistrita pentru prima data si am crezut ca doar acolo se foloseste. L-am intalnit insa sub notiunea de "crampăl" cu "L" de la "lingura". Apoi l-am intalnit in salas la Hăldăhaia unde Nechita era cat pe ce sa ne pregateasca un crampal din alcoolul in care imi tineam de obicei gongutele din pesteri.

    In plus, terminologia produsului chiar are de a face foarte tare cu crampele de tot felul, mai ales cele gastro-intestinale pentru care se foloseste cu succes un deţ de crampăl.

    Hai noroc !

    RăspundețiȘtergere

Scrie aici. De bine, de rău, numa' scrie...