Am avut aseară o discuţie în contradictoriu cu cineva pe tema "sfertului academic" şi poate nu m-ar fi deranjat atât de mult dacă respectiva persoană nu şi-ar fi început speech-ul cu următoarele cuvinte: "În primul rând, sfertul academic nici măcar nu are legătură cu timpul...".
După părerea mea, are. Şi după wikipedia la fel.
Respectivul a mai adăugat, printre multe lucruri fără sens şi uşor de combătut, că "sfertul academic" are o legătură cu Napoleon. Mă poate ajuta cineva? Pentru că Google nu poate. Mulţumesc!
Nu as putea intertine o discutie mai ales in contradictoriu, asa cum ai facut-o tu, pe marginea sfertului academic, dar mi se pare o chestiune legata de mintea cocosului (oare aceasta notiune exista ca atare?).
RăspundețiȘtergereEvident ca e o treaba temporala, una legata de timp, si in virtutea trecerii inevitabile a acestuia. Calce-o beutura, ce mai discutii aveti si voi :))
E absolut logic ca sfertul academic e o inventie a Evului Mediu datorita lipsesi unei posibilitati individuale de stabilirea a timpului (adica n-avaeu ceas). Wiki cred eu ca zice foarte bine. Universitatile incep sa se formeze prin sec XII si pana la inventarea unui ceas util mai trec 5 secole. Si pana la napoleon inca 1 aproape. Dar poate napoleon facea naveta si stiti cum ii cu trenurile astea...
RăspundețiȘtergereAm o revelatie: sfertul academic nu e de 15 minute, ci de 30 minute! Cursurile (academice) tin 2 ore, din asta rezulta ca ”un sfert” face 30 minute.
RăspundețiȘtergereTipul de aseara sustinea ca "sfertul" tine 10 minute. Inainte sau dupa ora fixata.
RăspundețiȘtergereAvand in vedere cum si-a inceput speech-ul, tind sa cred ca ultima fraza a lui Traian e cea corecta! Calce-o!
RăspundețiȘtergereA-CA-DE-MIC!! Hellllooooo! Ce are Napoleon cu asta? Sau tipul se referea la... spirtoasa "Napoleon"?
RăspundețiȘtergereConcluzie: consumul excesiv de alcool -adesea- dauneaza!
http://www.tudorcatineanu.ro/
RăspundețiȘtergereIn ultimul bolg de pe aceasta pagina e o istorie destul de completa a "sfertului academic"
Eu sunt convins. Multumesc tuturor pentru comentarii. Ma intereseaza mult insa impactul lui Napoleon asupra acestei teorii. Daca a fost unul!
RăspundețiȘtergere...pe net nu se spun foarte multe pe acest subiect, decat ca fiind o perioada de timp necesara studentilor pentru a ajunge de la o clasa la alta (obicei in universitatile europene) sau in alte ocazii (legat de bunele maniere), perioada de timp cu care o persoana ar trebui sa ajunga mai repede la intalnire.
RăspundețiȘtergereLegatura cu Napoleon, desi nu am gasit nici o atribuire directa in acest sens poate veni odata cu Revolutia Franceza cand Napoleon a revolutionat sistemul educational francez.
...deci mai necesita cautari...sau ceva de baut!!! fiecare la alegere!
http://www.scritube.com/sociologie/EXPRESII-I-MAXIME-CELEBRE11313211411.php
RăspundețiȘtergeresau Cum Tempore.