joi, 17 martie 2011

Sfertul academic

Am avut aseară o discuţie în contradictoriu cu cineva pe tema "sfertului academic" şi poate nu m-ar fi deranjat atât de mult dacă respectiva persoană nu şi-ar fi început speech-ul cu următoarele cuvinte: "În primul rând, sfertul academic nici măcar nu are legătură cu timpul...". 
După părerea mea, are. Şi după wikipedia la fel.

Respectivul a mai  adăugat, printre multe lucruri fără sens şi uşor de combătut, că "sfertul academic" are o legătură cu Napoleon. Mă poate ajuta cineva? Pentru că Google nu poate. Mulţumesc!

10 comentarii:

  1. Nu as putea intertine o discutie mai ales in contradictoriu, asa cum ai facut-o tu, pe marginea sfertului academic, dar mi se pare o chestiune legata de mintea cocosului (oare aceasta notiune exista ca atare?).

    Evident ca e o treaba temporala, una legata de timp, si in virtutea trecerii inevitabile a acestuia. Calce-o beutura, ce mai discutii aveti si voi :))

    RăspundețiȘtergere
  2. E absolut logic ca sfertul academic e o inventie a Evului Mediu datorita lipsesi unei posibilitati individuale de stabilirea a timpului (adica n-avaeu ceas). Wiki cred eu ca zice foarte bine. Universitatile incep sa se formeze prin sec XII si pana la inventarea unui ceas util mai trec 5 secole. Si pana la napoleon inca 1 aproape. Dar poate napoleon facea naveta si stiti cum ii cu trenurile astea...

    RăspundețiȘtergere
  3. Am o revelatie: sfertul academic nu e de 15 minute, ci de 30 minute! Cursurile (academice) tin 2 ore, din asta rezulta ca ”un sfert” face 30 minute.

    RăspundețiȘtergere
  4. Tipul de aseara sustinea ca "sfertul" tine 10 minute. Inainte sau dupa ora fixata.

    RăspundețiȘtergere
  5. Avand in vedere cum si-a inceput speech-ul, tind sa cred ca ultima fraza a lui Traian e cea corecta! Calce-o!

    RăspundețiȘtergere
  6. A-CA-DE-MIC!! Hellllooooo! Ce are Napoleon cu asta? Sau tipul se referea la... spirtoasa "Napoleon"?

    Concluzie: consumul excesiv de alcool -adesea- dauneaza!

    RăspundețiȘtergere
  7. http://www.tudorcatineanu.ro/
    In ultimul bolg de pe aceasta pagina e o istorie destul de completa a "sfertului academic"

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu sunt convins. Multumesc tuturor pentru comentarii. Ma intereseaza mult insa impactul lui Napoleon asupra acestei teorii. Daca a fost unul!

    RăspundețiȘtergere
  9. ...pe net nu se spun foarte multe pe acest subiect, decat ca fiind o perioada de timp necesara studentilor pentru a ajunge de la o clasa la alta (obicei in universitatile europene) sau in alte ocazii (legat de bunele maniere), perioada de timp cu care o persoana ar trebui sa ajunga mai repede la intalnire.

    Legatura cu Napoleon, desi nu am gasit nici o atribuire directa in acest sens poate veni odata cu Revolutia Franceza cand Napoleon a revolutionat sistemul educational francez.

    ...deci mai necesita cautari...sau ceva de baut!!! fiecare la alegere!

    RăspundețiȘtergere
  10. http://www.scritube.com/sociologie/EXPRESII-I-MAXIME-CELEBRE11313211411.php
    sau Cum Tempore.

    RăspundețiȘtergere

Scrie aici. De bine, de rău, numa' scrie...