marți, 17 mai 2011

Cultura şi Zlatna, vaca şi baletul!

Urmeaza Zilele Municipiului  Alba Iulia; se organizează  diverse evenimente; tocmai a trecut Noaptea Muzeelor, cu un record de 5000 de vizitatori pentru Muzeul Unirii ; săptămîna viitoare „Play For May” în spaţiile Ryma din Şanţurile Cetăţii; nu de mult au fost „Festivalul Luminii”, proiecţii filme de scurt metraj; pictorii aiudeni de la Fundaţia Inter Art- vernisează o expoziţie nouă ; Trupa Skepsis împlineşte 9 ani de activitate, urmează spectacolul aferent, cu folk şi poezie; era să uit de târgul de carte de unde am cumpărat „Romanul Porno” a lui Florin Piersic jr.; o domnişoară întreabă lângă mine: "Mă sinucid altădată?" sper să fi fost o carte; elevii de la Liceul de Muzică cântă arii de operă pentru combaterea consumului de droguri; în Ampoiţa oierii îşi „Măsoară oile”; la Aiud s-a terminat „Festivalul Primăverii”, nu de mult cugirenii organizau „Zilele Tineretului”; la Sebeş, tocmai a luat sfârşit Festivalul Internaţional „Lucian Blaga” şi ar mai fi nenumărate exemple. De exemplu, Festivalul de poezie „Nicolae Drăgan” din Galda de Jos sau comemorarea celui care a fost luptătorul anticomunist Ion Gavrilă Ogoranu. Şi alte şi altele…
Poate vă întrebaţi ce legătură are Zlatna cu subiectul, adică cultura. Nici una, desigur. Există o legătură evidentă între dezvoltarea unui oraş şi  gradul de cultură al acestuia. Se vede asta peste tot. 
În Zlatna nu avem nimic: cinematograf, nu avem nevoie, putem să urmărim telenovelele şi acasă, e mai ieftin; Casă de Cultură? Doar în acte, fără sediu adecvat şi fără activităţi; spectacole? concerte? Unul singur, pe terasa unui bar, că de o sală nici nu poate fi vorba; Expoziţii? O singură asociaţie non-profit care mai organizează, destul de rar e drept. Singurele instituţii rămase sunt Liceul şi Şcoala Generală, care mai mişcă şi ele câte ceva. Avem o istorie pentru care americanii ar plânge şi ar plăti în acelaşi timp. Vestigiile istorice sunt din ce în ce mai puţine, depozitate alandala, iar marea majoritate aşteaptă să fie descoperite.În pâmânt.
Cine are nevoie de cultură în Zlatna? Oare nimeni? Oare noi zlătnenii care ne întâlnim pe holurile Casei de Cultură a Sinicatelor, a Casei de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia, în spaţiile Ryma din Şanţurile Cetăţii sau în spaţiul expoziţional al Fundaţiei Inter-Art Aiud suntem dezaxaţi, perverşi, ciudaţi sau nebuni? Sau suntem pur şi simplu normali?

4 comentarii:

  1. Până şi la Orăşti s-a organizat recent OrăştiFest. Aceasta tot în Judeţul Alba, normal. Faceţi ceva şi la Zlatna domle.

    RăspundețiȘtergere
  2. in Zlatna doar atunci cand sunt asa numitele "campanii electorale" se mai misca ceva...in schimb nimic. Cand vine vorba de istorie doar Clubul Astra mai organizeaza cu anumiti copii, ceva cercuri de istorie in care doamna Forosigan Melania, care are o pasiune in ale istoriei si un dar de a vorbi despre trecutul eroic al Ampelumului. Eu unul m-am interesat despre acest ONG si cat de curand voi face parte si in aceasta asociatie. Tineretul din Zlatna inafara de alcool si tutun...nu mai au nevoie de casa de cultura, concerte (daca nu e Nicolae Guta, n-are rost)...etc. Pacat sunt multi copii talentati si dornici de ceva "nou".

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai Axante de ce esti rau ? nu zici nimic despre vestitele festi- valuri de romantze ? Ha ? despre "vine Cluju' pe la noi" HA ? Faci afirmatzii gratuite despre vaci si balet; oare tu stii cate vaci sunt in Zlatna ? las' ca vine si baletu !(2012). Lumea buna ,din oras, e pe deplin satisfacuta de susnumita activitate culturala. Restul nu conteaza !

    RăspundețiȘtergere
  4. Din pacate un lucru ne caracterizeaza pe noi romani si totodata si pe Zlatneni, si anume mediocritatea. Este bine si asa, tot timpul ne consolam cu faptul ca se poate si mai rau. Dar de ce nu ar putea fi invers... s-ar putea si mai bine este loc de mai bine, mai ales la Zlatna.....

    RăspundețiȘtergere

Scrie aici. De bine, de rău, numa' scrie...