marți, 28 februarie 2012

Ce are Zlatna în plus faţă de alte oraşe?

Da, îmi tot pun întrebarea asta. Poate mai uşor ar fi să spun ce nu are, de exemplu cultură, locuri de muncă şi spital, sunt primele lucruri care îmi vin în minte. Dar astăzi nu vorbesc în sensul ăsta. Astăzi mă interesează ce avem noi în plus şi nu numai în plus, ci în plus da să fie în sens pozitiv.
Începem?
Apă. Mi se pare foarte important. Avem apă, cât de secetă a fost azi toamnă, nu am fost raţionalizaţi. Apă din 2, dacă nu 3 surse. Pe două din cele 3 surse se pot monta micro-hirocentrale, pe Feneş deja s-a intâmplat.
Suntem feriţi de calamităţi -rar şi foarte rar avem parte de inundaţii, secetă acută, cutremure. Suntem protejaţi. Nu tu vânturi puternice, câte o grindină din când în când.
Tradiţie în creşterea animalelor -Încă mai putem bea un lapte, mânca o brânză, caş, miere etc. Toate naturale. Toate la preţuri foarte mici comparativ cu alte zone din ţară.
Zone de agrement -la doar 1 oră de mers cu maşina avem Feneşasa (cu Cheile Caprei), Cheile Cibului şi Glodului, Calcarele de la Ampoiţa şi Cheile Ampoiţei, un pic mai departe Negrileasa  (cu Poian cu Narcise- acces deocamdată prin Bucium), Detunatele, masivul Vulcan, şi de ce nu Geoagiu Băi, la nici 2 ore.
Zone de practicare a sporturilor montane, alpinism, speologie -masivul Dâmbău, zona Buceş Vulcan, Piatra Bulbuci, Calcarele de la Ampoiţa, Cheile Cibului şi Glodului.
Potenţial turistic -se pot dezvolta mai multe investiţii în turism, amintesc aici doar pîrtia de schi Părăginoasa-Feneşel, zona turistică Feneşasa sau Runc, pensiuni agroturistice etc.
Trecutul istoric -o mulţime de vestigii, de descoperiri legate de Zlatna şi desigur, o multitudine care aşteaptă să fie descoperite.
Poluarea - da, fosta poluare, datorită ei acum avem proiecte în derulare de 53 milioane de euro. Datorită ei acum putem pune la dispoziţie investitorilor spaţiu, utilităţi etc. Numai să avem grijă ce facem cu ei. Ştim cum a fost înainte şi dacă vom dezvolta industria, vom avea grijă să nu repetăm greşelile anterioare
Munţii Apuseni, Metaliferi şi Trascău - suntem punct de pornire pentru toţi aceşti munţi, suntem poartă de intrare în Munţii Apuseni. Se dezvoltă Apusenii, hop şi noi.
Asociaţia Trascău Corp - care promovează de 11 ani (atunci cuvântul Turism se spunea în şoaptă) localitatea, care a dezoltat proiecte de promovare a turismului, a creat şi remarcat marcaje turistice, a creat singurul refugiu turistic din Munţii Trascău, a participat la realizarea de hărţi, strategii de dezvoltare. A pregătit oameni, a susţinut necesitatea protejării rezervaţiilor naturale etc.
Am trecut doar câteva şi am omis intenţionat altele.

Voi ce părere aveţi? Ce ar mai trebui adăugat?


 Poză de Florin Capilnean, Mediaş.

8 comentarii:

  1. Pentru mine... mai are oamenii pe care i-am cunoscut... "zlatnenii"... Cati am cunoscut, toti oameni de cinste!

    RăspundețiȘtergere
  2. are nocturna, patinoar prin care creste vara iarba, bulevard, baruri, aprozare deci cam tot cei trebuie unui oras fara locuri de munca:D

    RăspundețiȘtergere
  3. Răspunsuri
    1. Altii nu au? Ai nostrii sunt mai buni? De ce?

      Ștergere
    2. ce nu au altii? eu as ztce , oamenii acestor locuri , care pot fi tot ceea ce-si propun. Cand eram copil ,intrau la facultate cate o clasa intreaga a liceului Horea, si pe atunci nu erau facultati la Alba. Mai tarziu in anii 80 Zlatna a avut o echipa campioana nationala de cros , de juniori, pe cand era al doilea sau al treilea cel mai poluat oras din tara, si exemplele ar putea continua.

      Ștergere
  4. Avem vulcan (ce-i drept inactiv momentan)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma bucur sa va cunosc.

    P.S. Aveti o poza stramba...

    RăspundețiȘtergere

Scrie aici. De bine, de rău, numa' scrie...