marți, 27 martie 2012

Multe bune şi un minus la Rîmetea

Despre Rîmetea, Judeţul Alba, aş avea atâtea de spus. Este unul din cele mai frumoase sate româneşti pe care le ştiu. Deşi populaţia e majoritar maghiară. Am descoperit satul ăsta din cauza pasiunii mele pentru alpinism şi concursuri montane. Răspunzători direcţi: Acropolis Aiud, Dan Anghel şi Adi Munteanu. Adi e sufletul Rîmetea Climbing Open (RICO), un concurs de referinţă în escalada sportivă.

Ce are satul ăsta deosebit: o arhitectură deosebită (Rîmetea este declarată drept zonă arhitecturală și urbană protejată), o strategie de dezvoltare bazată pe dezvoltarea agroturistică; ca şi patrimoniu antropic putem adăuga: Cetatea Trascăului de la Colţeşti din imediata apropiere, peste 200 de clădiri laice tradiționale (case, grajduri, ateliere etc.) construite între secolele XVII și XIX şi tot ce ne mai spune Wikipedia

 foto Dan Tăuţan.

Ca şi obiective naturale de interes ar fi Colţii Trascăului şi Piatra Secuiului, Vf. Ardascheia; şi în imediata apropiere Cheile Vălişoarei (Aiudului), Colţul Data etc. Un adevărat rai pentru alpinişti şi amatorii de parapantism.

 Poza de pe blogul lui Florian Mastacan.
 
Din câte cunosc eu Rîmetea a fost declarată staţiune turistică de importanţă naţională, având în prezent peste 50 de unităţi de cazare. Personal îi cunosc pe cei de la Pensiunea Abelia, pe care îi recomand, dar în general toţi sunt la un nivel ridicat de corectitudine. Dar cum în orice pădure există şi uscături, cei de la nr. 138, Rîmetea, au găsit o modalitate rapidă de a face bani. Contactaţi la telefon de un bun prieten, au oferit cazare oferind gratuitate pentru cei 2 copii ai familiei, unul de câteva luni şi celălalt de aproape 2 ani. Au mers toate ca pe roate până a venit vorba de bani, la plată Bogdănel fiind socotit adolescent sau adult, cine ştie, fiind taxat ca atare. Prietenilor mei le-a fost ruşine. Alţii (am doi prieteni mamă, mamă) s-ar fi certat până la cuţite. Ei au plătit şi au plecat. În consecinţă nr. 138 a pierdut 2 clienţi la care se adaugă membrii Trascău Corp, plus, eventual, cei care citesc aceste rânduri. La care se adaugă şi veşnica mea (anti) reclamă.

Părerea mea e că a fost un caz singular. Aşa că vă urez primavară frumoasă în Rîmetea şi vizionare plăcută!


2 comentarii:

  1. Nu, nu e singular cazul, vorbesc din experiente similare... Asa ca, te asigur, minus inca cel putin un client in persoana subsemnatului... Si n-as vrea sa intru in detalii si polemici care nu ajuta, dar etnia are de-a face cu aceste cazuri... Din pacate... Din fericire, natura nu face separatisme!

    RăspundețiȘtergere
  2. da cu numele , sa ramana ca hartia suporta; sau in cazul asta online-ul :))

    RăspundețiȘtergere

Scrie aici. De bine, de rău, numa' scrie...