joi, 29 martie 2012

Masacrul de la Zlatna

Iep, masacrul de la Zlatna sună bine. Horror. Aduce trafic. Nu, domne', nu a început campania electorală. Sau dacă a început, neoficial, încă nu a murit nimeni.
"Masacrul de la Zlatna" e o filă din istoria Zlatnei. Se întâmpla la 1848, pe fondul izbucnirii revoluţiei paşoptiste în Ungaria, ţară care dorea să se rupă de Imperiul Habsburgic. Maghiarii din Ardeal au îmbrăţişat imediat ideea şi şi-au însuşit-o. Noi, românii, ne-am apucat să cerem drepturi naţionale, care cică primau celor sociale. Detalii aici, ca să cunoaşteţi toată povestea. Pe scurt  ei au omorât de ai noştrii şi noi am omorât ulterior de ai lor. Lăsăm acum morţii cu morţii şi ne întoarcem la cei vii. Morţii cu morţii şi vii cu viile.
Mă gândeam zilele astea cum să facem o sărbătoare din asta. Evident, nu să sărbătorim "masacrul", ci să avem un week-end , anual, în care să evocăm această filă din istoria oraşului. Să căutăm un oraş din Ungaria, de ce nu şi unul din Austria, cu care să colaborăm la realizarea acestui, sper, viitor proiect. Să simulăm luptele de atunci, parcă şi văd românii în costumele naţionale, maghiarii în costumele lor, câteva personaje echipate în ţinuta imperiului habsburgic. Câţiva "pribejiţi" (haiduci) aşa cum foarte frumos îi descria în cartea ei d-na Michaela Jurat Mircioiu. Să ne "luptăm", cu cai, flinte, drapele, să aranjăm o zi de târg ca pe vremuri. Un week-end şi nişte zile ca în timpurile de altădată. Să simţim la propriu cum ne curge istoria prin vene. Să ne luptăm şi apoi să uităm de trecut la un pahar de bere, şliboviţă sau ce o fi, român cu maghiar, austriac cu maghiar, austriac cu român. Să uităm că suntem mereu aţâţaţi unii împotriva celorlalţi. Un prieten zicea că, dacă îmi aduc bine aminte: "ce-i trecut e bun trecut". Aşa este. Însă nu trebuie să ne uităm istoria, ca să putem construi viitorul aşa cum trebuie.
Ce spuneţi, merită făcut? Aveţi şi alte idei, sugestii?


14 comentarii:

  1. pa mai frate asta nui zlatna de ce ne invarti pe degete astai abrudul

    RăspundețiȘtergere
  2. Axinte ,nu te supara, da' sarbatorirea unui "masacru" suna k Drakku. Dupa unele marturi atunci au cam disparut ungurii din Zlatna. Probabil ca pentru unii e un motiv de bucurie da' nu pentru toti. Daca ar fi fost o batalie ar fi fost ok; da nu un masacru. In spiritul de uitare a "galcevei" ar fi mult mai nimerit sa restauram monumentul de la Presaca.

    RăspundețiȘtergere
  3. @anonim...ba frate te-nvarti singur...asta-i Zlatna...scrie sus clar si subliniat

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca te uiti mai bine, frate, e chiar Zlatna. Cladirea din dreapta e fosta scoala generala, care exista si in prezent.In stanga e vechiul pod peste Valea Morilor. Mai multe poze gasesti pe www.trascaucorp.ro, in Galeria Foto, ultimul folder de jos.

    RăspundețiȘtergere
  5. ...nu imi dau seama cand s-a gresit...dpdv istoric zic...oare atunci?...ramanean si noi sub austrieci...aveam autostrazi...eram in schengen...firma OMV era cu sediul pe la cluj...vorbeam germana...umblam prin europa ca la noi acas...banca austriei avea o rezerva de aur imensa...spital la viena fara relatii...ce mai, nebunie pe campie

    RăspundețiȘtergere
  6. Initiativa este foarte interesanta si ar fi benefica, dar ar trebui inceput printr-o cunoastere (descoperire) a ceea ce s-a intamplat cu adevarat in acea perioada tulbure. Daca au dreptate unele surse (cum ar fi si supravietuitorul, care a facut pana la urma monumentul) la Presaca se afla ingropate 700 de femei si copii...ca barbatii erau plecati la batalie cu Austriecii... oricum, chestia asta la o adica banuiesc ca s-ar putea verifica pentru ca oasele probabil sunt inca acolo oricare ar fi adevarul...

    RăspundețiȘtergere
  7. parerea mea: eu cred ca putem cauta alte motive de sarbatoare si de festival. daca-i intrebi pe romanii din Harghita si Covasna, nu cred ca e vorba de invrajbire, e mai mult decat atat. interesele capilor ungurimii urmaresc sa ne stearga istoria. sa nu ma intelegeti gresit, n-am nimic cu ungurul de rand, am prieteni unguri cu care ma inteleg minunat, doar ca putem sa facem o sarbatoare pur romaneasca, moteasca, sa nu uite nimeni ca deocamdata traieste in Romania.in privinta titlului, nu suna deloc bine, parca e vorba de un film de groaza si nu de o sarbatoare. "parerea mea"

    RăspundețiȘtergere
  8. O pagina de-a dreptul rusinoasa a istoriei orasului. Din cate am citit nu e prea clar episodul, nu avem documente super-partes etc. Ma adaug si eu celor care cred ca rememorarea unui astfel de episod e un non-sens

    RăspundețiȘtergere
  9. Ideea de baza e nobila si laudabila (de a-l face pe Ion, Ghiuri si Hans sa stea la o bere fara patima promovand totodata si Zlatna), dar cred ca inca nu i-a venit timpul, dupa cum se vede si din comentariul de mai sus. Austriecii au reusit sa provoace aceste masacre pentru a dezbina si stapani iar ranile nu s-au coagulat nici pana azi.

    RăspundețiȘtergere
  10. Axânte, dacă vrei să organizezi o reconstituire din aia din care zici, să ştii că îs români care fac aşa ceva, chiar şi la Cluj. Şi să ştiţi că la întâlniri din astea, Ion, Janos şi Johann chiar stau paşnici la o bere :) Citeşte aici (chiar dacă situl nu e chiar adus la zi)www.datinastrabuna.ro

    În plus, io am scris articolul ăla pe care l-ai citat de pe enciclopediaromaniei.ro, mă bucur că n-am lucrat degeaba şi o folosit cuiva.

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu urmareste nimeni sa rescrie istoria. Ea este, buna rea, face parte din trecutul nostru asa cum a fost el.Nu remomoram, mai ales un masacru. Este o fila care combina mai multe aspecte foarte interesante, dintr-o perioada tulbure. Baza nu va fi evident "masacrul", ci luptele ca atare, situatia noastra de atunci, multiculturalitatea. Si cetatea din Alba Iulia a fost creata de altii, asta nu inseamna sa negam ca ea exista si sa o punem in valoare. Acest eveniment ar putea atrage persoane interesate sa "dezgroape" trecutul nostru peste care calcam in fiecare zi. Credeti ca Zlatna nu mai are nimic ascuns?

    RăspundețiȘtergere
  12. Cand voiam sa zic si io ceva: am vaz't ca of zis-o antevorbitorii...
    Si cu comemorarea e o probl: depinde de ce parte a baricadei ai fost. Asa ca e greu de ”a-l face pe Ion, Ghiuri si Hans sa stea la o bere”.

    RăspundețiȘtergere
  13. Ion, Ghiuri si Hans stau zilnic la o bere. In Cluj, Sibiu, Mures si alte zone din tara. Se intampla deja. Spuneai ca depinde de care parte a baricadei "ai fost". Exact, este trecut, nu mai exista acum baricada.

    RăspundețiȘtergere
  14. Monumentul de la Presaca a fost ridicat de Lukács Béla singurul supravietuitor , salvat de dadaca sa romanca. Din 1886 a devenit directorul Căilor Ferate Ungare, iar trei ani mai târziu secretar de stat în Ministerul Comerţului Exterior al Ungariei. El nu a uitat de urbea în care a copilărit, dar nici de ţăranca de lângă Zlatna care i-a salvat viaţa. A fost mereu preocupat să contribuie la prosperitatea oraşului său natal, finanţând construcţii publice şi linia ferată Zlatna - Alba Iulia (Mocăniţa), începută în 1895.
    De numele lui se leagă şi înfiinţarea Şcolii de Arte şi Meserii, devenit mai târziu Grupul Şcolar „Avram Iancu“.

    Pe monument este scris:

    „1848 október 24. Atyja Lukács Simon, anyja Gál Teréz, testvérei: István, Teréz, Simon, Péter és Eleonóra, valamint az itt nyugvó 700 zalatnai lakos emlékének kegyelettel emeltette Lukács Béla 1899-ben”.

    in traducere

    "1848 24 octombrie. Ridicat in memoria tatalui Lukács Simon, mamei Gál Teréz fratilor István, Teréz, Simon, Péter si Eleonóra si acelor 700 lucoitori ai Zlatnei care zac aici "

    E vorba de populatia civila,nenobila a orasului Zlatna, colonia de functionari, meseriasi si alti maghiari, nemti si armeni. E vorba de o simpla ambuscada in care a cazut populatia ne-romaneasca a orasului, care dupa ce a depus armele in prealabil, a fost macelarita fara mila de "oastea" motilor rasculati. In timpul macelului si-au pierdut viata mama,tatal, fratii, surorile ale lui Lukacs Bela, care fiind un copil de 1 un jumate a fost salvat de dadaca sa romanca din mascacrul de la Presaca Ampoiului, Alba, care nu a fost o batalie ci un macel in adevaratul sens al cuvantului, in care motii inarmati au macelarit civili (nu era niciun nobil printre ei) neinarmati ce se refugiau spre Alba Iulia.

    RăspundețiȘtergere

Scrie aici. De bine, de rău, numa' scrie...