vineri, 9 martie 2012

A cânta sau a nu cânta...asta e întrebarea

Cânt în fiecare Joi la un bar din Zlatna, împreună cu tânărul Fane, neam de-al Tocoricilor. Încercăm în fiecare săptămână să găsim şi să cântăm melodii noi, pe lângă cele cunoscute, dar fără a căuta piese de alea pe care "le ştie tot satul", nu de alta dar nu mă văd cântând "Supărat, supărat" sau "Aşa beu oamenii buni". Nici măcar "Suflet fără chei" sau " Am cazanul meu". Aseară a fost o zi mai specială, dedicată tuturor doamnelor şi domnişoarelor, aşa că am început cu poezia genială a lui Alex "Padre" Petrescu...

Recunoştinţă

Mamei mele,
pentru că stătea-n genunchi
şi-mi spunea să stau drept,
pentru că era pe podium
şi mă-nvăţa să-ngenunchiez,
pentru că plângea şi-mi cerea să zâmbesc,
pentru că râdea şi-mi venea să plâng,
mulţumesc!
 
...şi apoi cu mai multe piese noi , multe dintre ele de la Vama Veche, desigur dedicate temei, adică ziua de 8 Martie (ideea lui Fane, bună idee). Ca o paranteză, de pe Twitter am aflat un mini-banc, care mie mi se pare genial: " La Mulţi Ani tuturor femeilor care poartă numele de 8 Martie ". Bună, nu? 
Personal am avut două mari idei legate de "Ora de folk". Nu contează ordinea. Unu, prilej de repetiţii şi de dezvoltare personală şi doi, de a deprinde tinerii şi nu numai, de a participa la evenimente "culturale", de a se implica în viaţa oraşului. Aseară s-a auzit foarte bine, cred că după 6 ediţii am început să ne cam prindem cum funcţionează "sculele". Ce e deranjant, adică foarte deranjant, e că lumea vorbeşte în timp ce se cântă. Bine, la început am realizat că putem astfel cânta orice fără teama aceea că putem greşi ceva care să cadă greu, dar apoi te face să te întrebi dacă se merită ceea ce faci, dacă oamenii vin pentru folk sau doar ca să participe la un eveniment, din lipsă de alte evenimente. Aseară, de exemplu, toate mesele, dar toate, au fost rezervate. Tot aseară, pentru prima dată, cineva râdea atât de tare încât nici nu mai auzeam ce gândesc. Am încercat câteva glume subtile, dar... Apoi am cântat o "prună" (adică o piesă de "pahar"), am greşit intenţionat versurile şi cineva, la final, m-a corectat. Deci, cineva a fost atent. Ştiu că sunt mai mulţi. Dar cum o să procedez în viitor? Cum o să le spun, inclusiv prietenilor "bă respectă-mă/respectă-ne, nu suntem Radio, suntem doi oameni care se străduiesc? Cum naiba să fac asta?
 
 
O filmare dinainte de "Ora de folk".



9 comentarii:

  1. desi doar ascult, ma simt la fel de inconfortabil cnad la mese se...face orice altceva decat sa se asculte muzica, vorba ta..nu imi mai audnici gandurile, doar o intrebare continua..." dece au venit"? poate bvor invata cu timpul, poate ca este misiunea voastra sa educati in sensul asta.....adica..intreaba-i pur si simplu.." pentru ce at venit aici?"
    Cri

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Cri buna idee.. ceva trebuie sa fac; cu tact, dar...

    RăspundețiȘtergere
  3. Unii vin pentru a va asculta melodiile, altii pentru a fi alaturi de voi, prietenii lor, altii din lipsa de alta preocupare sau ca asa da bine in urbe ...
    Sunt oameni si oameni, Adrian ... dar, asa cum ai spus, importanti sunt cei pentru care melodiile si interpretarea voastra conteaza si care vin pentru a va asculta. Pentru ei merita sa continui. Pentru restul, ramane speranta ca poate se va lipi ceva si de ei.
    Teo

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu trebuie totusi sa pierzi din vedere ca "actiunea" se petrece intr-un restaurant si nu intr-o sala de spectacol...si lumea vine sa asculte, sa bea / manance si sa socializeze...e normal. Ca voi cantati intr-un colt al localului...apratine de atmosfera de joi seara...si lumea vine, presupun, pentru aceasta atmosfera. Daca nu ati mai fi acolo ma gandec ca ar lipsi o parte din flair. Dar nu "pedepsi" lumea ca nu sta muta pe scaune...e normal sa se faca atmosfera. Bineinteles ca pentru un artist poate fi deranjant acest lucru...dar compensatia trebuie sa v-o luati pe scena...acolo unde lumea sta "teapana" in sala si va asculta...in restaurant e altceva.
    Asta e parerea mea umila...desi nu am fost niciodata intr-o seara de joi, sau in alta seara, la Leul de Aur...doar am citit despre voi. :)
    Ma gandesc totusi ca prestatia voastra nu se deosebeste mult de a unui pianist dintr-un restaurant Parizian...oare si el se intreaba de ce lumea de la mese converseaza, bea si mananca...cred ca nu :)

    RăspundețiȘtergere
  5. @Diana-apreciez punctul tau de vedere.Nu am dat cu parul, doar mi-am pus o intrebare. Poate ttlul articolului e putin "prea mult".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper ca am reusit sa par cat de cat neutra cu commentul meu. De fapt este parerea mea "privata si personala" :P cu privire la prestatiile muzicale in localuri.
      Sper totusi si continuati serile muzicale chiar daca nu toti "comesenii" or sa fie ochi si urechi. E bun totusi si stropul de cultura muzicala care il "imprastiati" voi acolo...intr-o generatie de "hip-hop", "rap" "funk"...sau cum le-o mai zice.

      Ștergere
  6. Eu am ales a nu canta, nici in PUB nici pe Scena. Am scris despre asta aici :

    http://feriteglas.net/intre-scena-si-crama/02/2012

    Dupa ultima experienta de cantat in PUB m-am hotarat sa nu mai cant in localuri, scene si asa mai departe. Doar cu prietenii...

    RăspundețiȘtergere
  7. Binie ma. Din moment ce canti intr-un bar, fie el din Zlatna sau New York, se numeste ca esti cantaret, lautar, scripcar etc. Lumea merge la birt sa bea, sa manance si sa povesteasca cu semenii.

    Stii bine ca atunci cand canti pe o scena, lumea e numai ochi si urechi, dar intr-un bar... La Posaga, de pilda, cand am cantat in birtul satului, au dat maneaua un pic mai incet.

    Eu de 8 martie am auzit urmatorul banc: Nevasta-mea conduce masina atât de rău, incât Navigatorul GPS-ul i-a zis: "- In 50 de metri trage pe dreapta că eu cobor".

    RăspundețiȘtergere
  8. Din punctul meu de vedere cred,ca voi sunteti cei care faceti atmosfera,e normal ca lumea sa comunice...sti cum e unde e lume multa si bunatati parca si spiritul e altul,dar sunteti de apreciat pentru ceea ce faceti! Nu va dezamagiti pt ca s-a intamplat o data sau de doua ori,e atat de multa lume care va apreciaza si isi doresc nenumarate serii petrecute alaturi de voi pe viitor!Multa baftaaa!!!

    RăspundețiȘtergere

Scrie aici. De bine, de rău, numa' scrie...